publicitate

Ceapa murata dupa aceasta reteta arata minunat si poate servi drept decor la o masa festiva. Reteta pe care o folosec eu este foarte simpla si usoara. Iti recomand sa o incerci si tu.

Ingrediente:

  • 2-3 kg kg ceapa
  • 1-2 crengute de marar
  • 100 ml otet, boabe de piper negru
  • 55 gr sare, 55 gr zahar

Mod de preparare:

publicitate

Curatam ceapa, o clatim si o punem la fiert in apa clocotita timp de 2 minute. Clatim apoi ceapa sub un jet de apa rece. Se va raci mai repede.

Cat timp ceapa se raceste, pregatim borcanele. Este de preferat sa folosim borcane mici de sticla. Spalam borcanele, le sterilizam in apa clocotita si le lasam sa se usuce.

Pe fundul borcanelor, punem cateva boabe de piper negru. Adaugam apoi ceapa in borcan, iar deasupra punem crengutele de marar.

Pregatim apoi marinada. Punem apa intr-o oala la fiert. Adaugam sare, zahar si otet. Fierbem marinada, apoi o turnam in borcanele cu ceapa. Acoperim borcanele cu capace.

Punem pe fundul unei cratite incapatoare, o carpa sau un prosop de bucatarie. Punem borcanele in cratita si turnam apa pana aproape de “umarul” borcanelor. Punem oala pe aragaz, la foc mare.

Din momentul in care apa incepe sa fiarba, reducem focul si mai lasam oala pe foc inca 5 minute. Oprim apoi focul, scoatem borcanele din oala si infiletam bine capacele.

Intoarcem borcanele cu gura in jos si le acoperim cu o patura sau un prosop gros. Le lasam sa se raceasca, apoi le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.

publicitate