De mulți ani folosesc doar această rețetă, ardeii sunt dulci și acrișori, parfumați și foarte gustoși. Gătesc în porții mici pe măsură ce ardeii se coc în seră dar pun in camara cam 30 de borcane pentru ca avem familie mare.
Reteta de marinada este conceputa pentru 3 kg de ardei.
Ingrediente necesare pentru marinată:
- Apa – 1 litru
- Zahăr – 1/2 cană (cana de 220 ml)
- Sare – 2 linguri
- Oțet 9% – 110 ml
- Ulei de floarea soarelui – 200 ml
- Frunza de dafin – 2 buc
- Ienibahar – 1 linguriță
- Cuișoare – 3 buc
- usturoi uscat – 1 linguriță
Cum să gătești ardeii în marinată pentru iarnă
Așadar, am spălat legumele, le-am tăiat în jumătate și am scos semințele dupa care le-am taiat în fâșii lungi. Forma tăieturii nu contează, principalul lucru este ca bucatile sa nu fie mici.
Apoi, am început sa pregatesc marinada. Am folosit urmatorul amestec de ardei pentru marinata – ienibahar, cuisoare, piper boabe, usturoi uscat.
Am turnat apă și ulei în tigaie. Am adaugat amestecul de marinata si o frunza de dafin. Am adaugat zahar si sare si am pus imediat ardeii.
La început se va părea că există foarte puțină marinată și așa ar trebui să fie. Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se fierbe 4-5 minute la foc mic (innabusit).
Bucățile de ardei trebuie să se înmoaie ușor. Principalul lucru este să nu gătiți prea mult, altfel se vor inmuia prea tare si se vor rupe.
Apoi turnați oțetul, așteptați să fiarbă mai apoi puteti pune preparatul în borcane.
Spal intotdeauna borcanele cu apa si bicarbonat de sodiu, apoi le sterilizez in cuptorul cu microunde timp de 5 minute la putere maxima (sau in cuptorul normal la 200 grade). Fierbeți capacele în cratiță aproximativ 2 minute după ce a inceput sa fiarba apa.
A pus ardeii cu marinada în borcane (important este ca preparatul sa fie foarte fierbinte) și am strans foarte bine capacele. Am pus borcanele cu capacele jos, le-am acoperit cu un prosop si le-am lasat sa se raceasca complet.
Se poate păstra la temperatura camerei într-un loc întunecat.