Acasă Sănătate 6 Semne care arată că ai lipsă de vitamine. Iată care sunt acestea

6 Semne care arată că ai lipsă de vitamine. Iată care sunt acestea

0
6 Semne care arată că ai lipsă de vitamine. Iată care sunt acestea

Vitaminele sunt necesare organismului în cantităţi moderate, pentru funcţionarea sa optimă. Vitaminele sunt esenţiale metabolismului oricărei ființe umane. Întrucât puţine dintre aceste substanţe organice sunt sintetizate în corp, este nevoie de un aport continuu de produse naturale care să satisfacă aceste nevoi.

Când ele sunt insuficiente, corpul trimite semnale de alarmă:

Bubiţe roşii şi albe pe obraji, braţe şi coapse

Apar ca urmare a lipsei de acizi graşi esenţiali şi de vitaminele A şi D. În comparaţie cu acneea, aceste bubiţe sunt mai tari şi lipsite de densitate.

Sfat: renunţaţi la consumul de grăsimi saturate şi trans; mâncaţi, în schimb, mai multe grăsimi sănătoase; adăugaţi în alimentaţie mai mult somon, seminţe de in, seminţe de chia, nuci şi migdale; pentru un aport mai mare de vitamina A, consumaţi morcovi, cartofi dulci şi ardei graşi dulci (conţin beta-caroten).

Crăpături la colţurile gurii

Fisurile şi durerile la colţul gurii sunt pe cât de supărătoare, pe atât de jenante în viaţa de zi cu zi. Ele traduc o carenţă de fier, zinc şi vitaminele B3, B2 şi B12.

Sfat: consumaţi somon, ton, pui, roşii coapte la soare, arahide şi leguminoase precum lintea, mazărea, fasolea; combinaţi aceste alimente cu legume precum brocoli, ardei, conopidă.

Furnicături şi amorţirea mâinilor, picioarelor

Aceste semne indică o carenţă de vitamine B9, B6 şi B12. O astfel de problemă este direct legată de nervii periferici, iar simptomele pot fi asociate cu depresie, anxietate, anemie, oboseală, dezechilibre hormonale.

Sfat: consumaţi spanac, sparanghel, fasole verde, sfeclă roşie, ouă, pui, fructe de mare, curcan.

Crampe musculare la picioare

Menţinerea timp îndelungat a aceleiaşi poziţii poate determina încordarea muşchilor gambei şi apariţia crampelor. Pe de altă parte, spasmul sau crampele musculare pot fi declanşate de un deficit de magneziu. Potasiul şi calciu pot fi, de asemenea, implicaţi în aceste probleme.

Sfat: adoptaţi o alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume – banane, migdale, nuci, cireşe, mere, grapefruit, broccoli, legume cu frunze verzi (spanac, varză), etc.

Acnee pe faţă sau/şi pe corp

Apariţia frecventă a acneei poate indica o carenţă în acizi graşi esenţiali şi vitamine A şi D. În acest caz este benefică şi expunerea protejată la soare.

Sfat: consumaţi lapte integral şi produse lactate, ficat, ouă şi peşte gras; pentru vitamina A, alegeţi salatele asortate şi legumele colorate precum morcovii, cartofii dulci şi ardeii roşii, dar şi fructele de sezon.

Căderea părului, erupţii cutanate, piele uscată şi descuamată

Toate aceste probleme indică o lipsă acută de vitamina B8, ce apare în cazul unei alimentaţii bogate în avidină – proteină prezentă în albuşul de ou, care consumă multă vitamina B8.

Sfat: pentru a absorbi avidina, consumaţi ouăle bine preparate termic; consumaţi avocado, somon, conopidă, ciuperci, soia, nuci, zmeură şi banane.

Sursă articol: TopRemediiNaturiste.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.