Checul de telina cu usturoi are un gust foarte bun. Aceasta reteta interesanta poate fi pregatita de oricine, deoarece este extrem de simpla. Despre lista cu ingrediente si modul de preparare vorbim in randurile de mai jos.
Ingrediente necesare:
- 2 radacini de telina medii
- 1 moroc mediu, 1 ceapa medie
- 1/2 ardei rosu, 6 catei de usturoi
- 3 oua medii, 5 linguri pesmet, 50 gr ghee (unt clarificat) sau ulei de masline
- Condimente (1 lingurita maghiran, 1 lingurita sare, 1/2 lingurita piper)
Cum se prepara:
Spalam legumele si le curatam. Cei care doresc, pot adauga chiar si ciuperci si radacina de patrunjel.
Taiem toate legumele in bucati mai mici si scoatem semintele ardeilor. Cateii de usturoi ii folosim intregi, pe acestia trebuie doar sa-i curatam.
Punem telina, morcovul, ceapa, ardeiul si usturoiul intr-o oala sau o tigaie wok cu fundul gros.
De asemenea, adaugam si 50 de grame ghee sau ulei de masline. Pornim aragaz la foc mic si gatim legumele timp de 20 minute (sub capac). In acest timp grasimea se va dizolva, iar legumele vor elibera putina apa.
Marim putin puterea focului si mai gatim legumele aproximativ 40-60 de minute. Dupa 40 de minute, verificam daca legumele sunt suficient de moi.
Deoarece le vom coace si in cuptor, legumele nu trebuie sa fie foarte moi, ca si cand le-am consuma imediat.
Punem legumele gatite intr-un alt vas. Zeama in care le-am gatit, o turnam intr-un castron mic.
Dam legumele printr-o masina de tocat sau printr-un blender. Adaugam 3 oua in legumele tocate si 5 linguri de pesmet. Adaugam acum si condimentele: maghiranul, sarea si piperul.
Amestecam bine si adaugam jumatate din zeama in care am fiert legumele. Daca amestecul nu este prea subtire, adaugam si zeama ramasa.
Punem amestecul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu pesmet. Eu am folosit o tava cu dimensiuni de 12×24 cm.
Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade (incalzire sus-jos). Coacem checul de telina timp de aproximativ 70 de minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra.
Dupa ce s-a copt, il scoatem imediat din cuptor, dar nu-l scoatem din tava pana nu se raceste. Il punem apoi la frigider pentru a se raci complet.
Abia apoi il putem taia si servi. Pofta buna!