publicitate

Prajitura cu jeleu de visine si budinca este preferata mamei mele. I-am “furat” reteta acum 2 ani de zile cand am vrut sa-i fac o surpriza. A fost placut surprinsa sa observe ca prajitura cu jeleu pregatita de mine are acelasi gust ca al ei.

Ingrediente pentru blat:

  • 5 galbenusuri
  • 250 gr unt
  • 1 cana smantana 18%
  • 450 gr faina de grau
  • 2 linguri praf de copt

Ingrediente pentru spuma de jeleu:

  • 5 albusuri, un praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 1 pachet mare jeleu de visine
  • 2 cani de visine din compot
publicitate

Ingrediente pentru crema:

  • 500 ml lapte, 4 linguri zahar
  • 2 linguri zahar vanilat
  • 2 pachete budinca de vanilie
  • 200 gr unt
  • Sucul stors de la o lamaie

Mod de preparare:

Pentru inceput vom pregati blatul. Amestecam praful de copt cu faina. Adaugam untul taiat in bucati si framantam usor pentru a forma un aluat sfaramicios.

Adaugam apoi galbenusurile, unul cate unul, si smantana. Framantan un aluat neted si-l infasuram intr-o folie alimentara. Il punem la frigider peste noapte.

A doua zi, scoatem aluatul din frigider si preincalzim cuptorul la 180 grade. Tapetam o tava dreptunghiulara (32 x 20 cm) cu hartie de copt.

Intre timp pregatim spuma de jeleu. Adaugam un varf de sare in albusurile de ou si le batem pana obtinem o spuma rigida. Adaugam apoi zaharul, treptat, amestecand continuu. Va trebui sa obtinem o spuma neteda si stralucitoare.

La final, turnal praful de jeleu si amestecam la viteza mica pana se combina cu spuma. Punem spuma de jeleu in frigider.

Impartim aluatul rece in 3 parti egale. Punem inapoi in frigder 2 dintre bucatile de aluat.

A treia bucata de aluat o impartim in jumatate. Intindem jumatatile de aluat sub forma a doua clatite subtiri de dimensiunea tavii tapetate cu hartie de copt.

Punem prima jumatate de aluat in tava de copt si turnam deasupra 1/3 din spuma de jeleu. Adaugam apoi 1/3 din visinele scurse din compot si acoperim cu cea de-a doua jumatate de alut. Apasam usor.

Introducem tava in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 40-45 minute pana cand aluatul se rumeneste.

Scoatem aluatul copt cu tot cu hartie din tava si-l punem pe masa. Il lasam sa se raceasca.

Scoatem a doua parte din aluat din frigider si o impartim in doua. Intindem bucatile de aluat sub forma a doua clatite subtiri de dimensiunea tavii. Punem prima bucata de aluat in tava, acoperim cu jumatate din spuma de jeleu ramasa si jumatate din visinele din compot.Deasupra punem cealalta jumatate de aluat si presam usor. Coacem si acest aluat pana se rumeneste. Procedam la fel si cu ultima bucata de aluat care a mai ramas la frigider.

Daca avem 3 tavi de copt de aceeasi dimensiune, putem coace toate bucatile de aluat simultan.

Acum e timpul sa pregatim crema. Turnam 350 ml lapte intr-o oala. Adaugam zahar si zahar vanilat si lasam laptele sa fiarba. Amestecam praful de budinca cu laptele ramas. Turnam apoi budinca in laptele clototit si o lasam sa fiarba amestecand continuu.

Luam apoi budinca de pe foc, o acoperim cu folie si o laam sa se raceasca complet.

Batem untul cu mixerul pana devine pufos. Adaugam budinca, lingura cu lingura in untul pufos. Amestecam pana obtinem o crema pufoasa. La final, adauam sucul de lamaie si amestecam pana se combina.

In tava in care am copt aluatul, punem primul blat. Adaugam jumatate din crema pregatita anterior si acoperim cu cel de-al doilea blat. Intindem deasupra crema ramasa si acoperim cu ultimul blat. Punem prajitura intr-un loc racoros pentru cel putin 12 ore, apoi o putem taia si servi. Pofta buna!

publicitate