Turtele cu lapte și iaurt la cuptor pregătite după această rețetă sunt extrem de gustoase. Am primit rețeta de la sora mea, în urmă cu câteva luni, iar de atunci doar așa fac turtele.
Ingrediente:
- 2 căni lapte cald, 2 ouă
- 1 linguriță iaurt, 1 pahar ulei
- 1 plic drojdie instant, 1 linguriță suc de lămâie
- 2 lingurițe zahăr, 1.5 lingurițe sare
- 7 căni făină
În plus:
- 125 gr unt
- 1 pahar + 1/2 ceașcă ulei de floarea soarelui
- 4 pahare făină, 1 linguriță sare
Mod de preparare:
Amestecăm laptele, albușurile de ou, 1 pahar de ulei, iaurtul, sucul de lămâie și începem să frământăm aluatul, adăugând făină treptat. Frământăm un aluatul moale, îl acoperim cu un prosop curat și-l lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Între timp, pregătim umplutura și începem prin a pune untul și 1 pahar de ulei într-o cratiță. După ce untul se topește, iar uleiul se înfierbântă, adăugăm făina și o prăjim până se mai închide la culoare. Adăugăm apoi sare, amestecăm, oprim aragazul și așteptăm să se răcească.
După ce aluatul a crescut suficient, îl transferăm pe blatul de lucru presărat cu făină și-l tăiem în 6 bucăți egale. Întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie rotundă, subțire și le ungem pe toate cu ulei.
Punem peste prima foaie de aluat o parte din amestecul de făină pregătit anterior. Adăugăm o nouă foaie de aluat și încă puțin amestec de făină. Procedăm în acest mod până terminăm toate foile de aluat.
Rulăm aluatul și-l tăiem în 8 părți egale. Întindem fiecare bucată de aluat pentru a forma turte rotunde. Le așezăm pe o tavă tapetată cu ulei de măsline și le lăsăm deoparte timp de 20 de minute. Le ungem apoi cu gălbenuș de ou bătut și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Poftă bună și spor la gătit!