Recunosc… Nu m-am gandit nicodata serios la aceasta intrebare…poate mi se parea prea simplu raspunsul, poate mi se parea o intrebare fara sens sau poate nici nu mi-a trecut vreodata prin cap…pana acum cateva zile. Am realizat ca pentru multi este o intrebare fara raspuns. De aceea m-am gandit ca ar fi nevoie de un raspuns pe blogul meu.
Termenul de maioneza provine din limba franceza si se refera la o emulsie de galbenus de ou, ulei vegetal, lamaie sau otet si uneori mustar.
Pentru o maioneza din 4 galbenusuri vom avea nevoie de aproape 1/2 litru de ulei. Punem intr-un bol galbenusurile, zeama de la o jumatate de lamaie, putina sare, 1 lingurita de mustar. Amestecam totul bine cu un tel si apoi incepem sa adaugam putin cate putin uleiul continuand sa amstecam energic, mereu in aceeasi directie.
Este foarte important ca atat ouale cat si uleiul sa fie la temperatura camerei.
Daca vrem o maioneza mai compacta putem adauga la final 2 lnguri de otet alb cald si amestecam.
Daca maioneza se taie, se incepe cu un alt galbenus la care se aduga incet amestecand, maioneza taiata.
Maioneza este o baza pentru diverse alte salse:
- Salsa roza – ia anstere amestecand maioneza cu ketchup, putina salsa worchester, putin brandy.
- Salsa tarare – folosita pentru carne gatita la cutor sau gratar: apare amestecand mioneza cu castraveti murati, capperi, patrunjel, frunze de arpagic, tocate marunt.
- Salsa tonata – la maioneza se aduga ton.
- Salsa indiana – maioneza cu curry -la 300 g maionez 2 linguri de curry.
- Chantily sarat– la 300 g de maioneza se adauga 100 g smantana batuta.
Ouale din maioneza pot fi inlocuite si cu lapte de soia sau iaurt.
Rețeta nr. 2
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
1 ou proaspat
250 – 300 ml de ulei rece (de la frigider)
1 lingurita de zahar
jumatate de lingurita de mustar
1 lingurita de piper alb (boabe)
zeama de la jumatate de lamaie
Mod de preparare
Adaugam intr-un bol urmatoarele ingredienteȘ oul, sarea, zaharul, piperul ,mustarul, sucul de lamaie si uleiul. Exact in cantitatile de mai sus, apoi amestecam totul la blender.
Mixam foarte bine pana cand obtinem un amestec omogen si dens.
Asta este tot. Ai obtinut una dintre cele mai bune maioneze pe care ai mancat-o vreodata. Prepararea dureaza maxim 5 minute. Este cea mai bună, cea mai rapidă și cea mai sănătoasă variantă posibilă…