Este o minunata pasta din rosii si ardei, codimentata dupa reteta de gulyas… Iarna se poate folosi ca adaos atat la gulyas cat si la alte tocanite sau mancaruri. Poate insoti cu succes o friptura de porc, dar e delicioasa si servita ca atare, pe paine moale, de casa…
Ingrediente:
2 kg rosii
2 kg ardei kapia
0,5 kg ceapa
1 capatana usturoi
1 telina cu tot cu frunze
3-4 ardei iuti
1 lingurita piper negru macinat
2-3 linguri boia
4-5 foi de dafin
2 linguri de sare
o legatura de patrunjel verde
Mod de preparare:
Ardeii kapia si cei iuti se curata de cotoare si seminte si se toaca cu robotul de bucatarie, pana rezulta o pasta.
La fel se mixeaza si rosiile, ceapa, usturoiul si radacina de telina. Se pune totul intr-un vas mai mare si se da la foc. Se adauga condimentele si frunzele de patrunjel, telina tocate marunt… Se lasa sa fiarba pana scade toata zeama, pana rezulta o pasta groasa…
Se ia de pe foc si, fierbinte, se pune in borcanele sterilizate. Se incihd ermetic si se pun in pături, la loc uscat, pana se racesc complet.
Se depoziteaza in camara pana in momentul servirii.
Să o savurați cu poftă! Poftă mare
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu