publicitate

Cu siguranta fiecare are propria reteta de bulion, reteta luata de pe net sau mostenita de la mama, bunica sau alta ruda mai in varsta, care a probat / incercat de multe ori, deci sigur e buna… Si reteta mea e mostenita de la mama, dar i-am adus cateva imbunatatiri, si se adreseaza celor care inca nu au incercat nici o reteta sau cauta o reteta noua…

Una din imbunatatiri, si cea mai importanta (zic eu), este masina de macinat rosii, care separa cojile si semintele de restul pulpei, usurand enorm munca… Reteta in sine e simpla, fara alte adaosuri de sare, zahar sau ulei. Nici macar conservant nu adaug…

Secretul unui bulion / pasta de calitate sunt rosiile.D in rosiile de gradina intotdeauna va rezulta un bulion / o pasta care va pastra peste iarna gustul dulce-acrisor al rosiilor… Eu am folosit rosiile din gradina mea si, in completare, am adus rosii din solarul cumnatului meu…

publicitate

Nu am cantarit rosiile, dar, in medie, dintr-o galeata de 10 litri plina cu rosii ies aproximativ 4 litri bulion.

Deci, singurul ingredient necesar sunt rosiile…

Acestea se spala si se curata de codite, apoi se taie in patru. Sferturile de rosii se trec prin masina de macinat rosii. Aceasta separa cojile si samburii de restul pulpei, rezultand un suc limpede si curat…

Daca nu aveti aceasta masina, atunci rosiile taiate se fierb si apoi se trec printr-o sita, pasandu-le pana raman doar cojile si semintele. Este mai mult de lucru, dar merita efortul. Cu cat rosiile vor fi mai carnoase, cu atat si sucul va fi mai gros…

Sucul obtinut se pune la fiert. Se va forma deasupra o spuma care se amesteca, incorporand-o in sucul de rosii. Se fierbe pana dispare aceasta spuma. In acest moment, bulionul este fiert…

Pentru a obtine pasta de rosii, bulionul se fierbe in continuare, la foc mic, pana scade la jumatate, pana capata o consistenta groasa…

Bulionul se pastreaza in sticle sterilizate, iar pasta de rosii in borcane sterilizate. Pentru o reusita sigura, sticlele si borcanele spalate cu detergent si clatite bine se pun la scurs, apoi se pun intr-o tava si se introduc in cuptor. Se aprinde cuptorul si se tin asa 30 minute.

Se stinge focul si se lasa sa se raceasca borcanele in cuptor…

Bulionul se toarna clocotit in sticle / borcane. Capacele cu care se inchid sticlele / borcanele se oparesc si apoi se folosesc…

Sticlele si borcanele cu bulion / pasta se pun in pături, pentru o racire lenta, apoi se depoziteaza in camara…

A doua zi se va observa la sticlele cu bulion ca partea solida s-a depus pe fund,iar deasupra pluteste un lichid cam limpede… Acest lichid este ca un scut de protectie a bulionului…

Iarna, sticlele si borcanele desfacute se pastreaza la frigider.

Să vă fie de folos! Poftă bună!

Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu

publicitate