Congelarea este o modalitate bună de a păstra prospețimea și gustul ciupercilor pentru o lungă perioadă de timp. Dar acest lucru este cu condiția că ati făcut totul corect. În caz contrar, ciupercile pot deveni nesanatoase. Vă spunem cât timp puteți păstra ciupercile congelate și ce măsuri de siguranță trebuie respectate în timpul preparării acestora
Ce ciuperci pot fi congelate?
Absolut toate ciupercile sunt potrivite pentru congelare. Cu toate acestea, potrivit experților, cele mai gustoase sunt ciupercile de padure si hribii, deoarece sunt printre cele mai aromate ciuperci.
Prepararea ciupercilor înainte de congelare
Ciupercile proaspete trebuie congelate imediat după colectare. Trebuie sa le curatati foarte bine de viermi pentru că așa vor fi și după dezghețare.
Înainte de congelare, ciupercile nu trebuie să fie înmuiate în apă, deoarece acest lucru le va face sa reziste mai putin. Cel mai bine este să le curățați bine de murdărie, nisip, mușchi sau ace de brad cu un burete sau o perie.
Ciupercile pot fi congelate întregi sau tăiate cubulețe, mai ales dacă sunt mari.
Cum să congelezi corect ciupercile?
Congelați ciupercile în două etape pentru a nu se lipi între ele.
Așezați-le pe o foaie de copt sau pe seervetele de hartie pentru a nu se lipi una de alta sii pune-le la congelator.
- Când sunt înghețate, transferați-le în pungi și continuați procesul de congelare.
- Ciupercile congelate în acest fel își vor păstra aroma și gustul, dar își vor pierde o parte din valoarea nutritivă.
O altă modalitate de a le conserva este să le fierbeti înainte de a le congela . Fierberea previne, de asemenea, apariția amărăciunii la ciuperci, ceea ce se poate întâmpla cu ciupercile crude.
Pentru a face acest lucru, fierbeți apă într-o cratiță și puneți ciupercile într-un coș. Gătiți-le la abur timp de 3-5 minute, în funcție de dimensiune. Cu cât ciupercile sunt mai mari, cu atât timpul de gătire este mai lung. Scufundați ciupercile finite în apă rece pentru timpul în care au fost fierte. Transferați-le într-o sită pentru a scurge excesul de apă înainte de a le congela.
Ciupercile pot fi fierte si in mod normal, timp de 3-5 minute (daca nu vreti sa le gatiti la abur).
Cât timp pot fi păstrate ciupercile congelate?
Ciupercile crude congelate pot fi păstrate până la 6 luni, fierte – până la 1 an. În plus, temperatura de îngheț nu trebuie să fie mai mică de -20 de grade .
După decongelare, ciupercile nu pot fi recongelate , deoarece există riscul de a deveni nesanatoase .