Prăjitura cu ciocolată și nuci este un adevărat deliciu. Acest desert are un gust atât de bun, încât poate fi servit zi de zi, la orice oră. Rețeta este explicată pas cu pas în rândurile de mai jos.
Ingrediente pentru blat:
- 4 albușuri
- 125 gr zahăr
- 120 gr nucă măcinată, 1 lingură făină
- Un vârf de cuțit de sare
Ingrediente pentru cremă:
- 4 gălbenușuri, 125 gr zahăr
- 2 linguri lapte, 25 gr cacao
- 125 gr unt
- Esență de vanilie sau rom (după preferințe)
Ingrediente pentru glazură:
- 100 gr ciocolată
- 3 linguri ulei
- Nuci mărunțite
Mod de preparare:
Bate albușurile cu un praf de sare, apoi adaugă zahăr, treptat, și continuă să amesteci. După ce ai bătut bine albușurile cu zahăr și ai obținut o spumă tare și lucioasă, adaugă nuca măcinată și făina și amestecă totul cu un tel sau o lingură de lemn.
Toarnă amestecul obținut într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170 grade și coace aluatul timp de 20-25 de minute. După ce blatul s-a copt, lasă-l să se răcească, apoi taie-l în 3 părți egale, astfel încât să obții 3 blaturi mai mici.
Bate gălbenușurile cu zahăr, adaugă lapte și gătește amestecul la bain-marie, timp de aproximativ 10-25 de minute. Când crema de gălbenușuri este pe jumătate gata, adaugă cacao și amestecă. Lasă apoi crema să se răcească.
Bate untul la temperatura camerei, apoi adaugă crema răcită, lingură cu lingură și amestecă bine pentru a obține o cremă fină și netedă. Dacă dorești poți adăuga și esență de rom sau vanilie în cremă. Împarte crema obținută în 2.
Acoperă primul blat cu jumătate din cremă, adaugă cel de-al doilea blat și toarnă crema rămasă deasupra. Întinde crema uniform și adaugă cel de-al treilea blat.
Topește ciocolata cu ulei la bain-marie și toarnă glazura obținută peste ultimul blat. Presară deasupra nuci mărunțite și lasă prăjitura la frigider pentru câteva ore. Poftă bună și spor la gătit!