În comerț, găsiți smântână pentru frișcă începând cu 10%. Recomadarea noastră este să folosiți o smântână cu un contițut de grăsime mult mai ridicat, 33-35%. De asemenea, puteți folosi smântână de 38% sau de casă, care este și mai grasă.
Poate cel mai important lucru este temperatura. Smântâna trebuie să fie rece. Este indicat să o ținem la frigider minimum 4 ore, sau toată noaptea.În acest timp, smântâna se separă: cea mai grasă se ridică la suprafață, iar cea mai puțin grasă – se lasă la fund. Iată de ce, trebuie să agitați cutia înainte de utilizare.
Al 2-lea cel mai important lucru, este instrumentul de bucătărie. Nu este indicat să folosiți un blernder cu lamă.
Utilizați blenderul vertical cu tel, mixerul de mână sau mixerul de masă – pentru cantități mai mari.
Trebuie să folosiți un vas curat și uscat. Pentru o siguranța mai mare că veți obține o frișcă pufoasă și fină, gustați smântâna înainte să vedeți dacă este suficient de rece. Dacă nu aveți încredere în calitatea smântânei dumneavoastră, vă recomandăm să dați la congelator, pentru 20 de minute, cutia cu smântână și paletele mixerului.
Pentru început, bateți smântâna la o viteză mică. După câteva minute, creșteți treptat viteza. Dacă veți începe să mixați smântâna la viteză mare, atunci, foarte probabil, smântâna se va tăia. Timpul de mixare este mai scurt daca smântâna are un procentaj de grăsime mai ridicat. Smântâna cu 35% și mai mult se bate mai repede decât smântâna de 33% etc.
Rămâne la decizia dumneavoastră cât de mult să bateți frișca. În funcție de timpul acordat, puteți obține o spumă tare cu vârfuri moi sau ferme. Frișca cu vârfuri moi poate fi adăugată în umpluturi sau folosită pentru montarea deserturilor din mousse, iar cea cu vârfuri ferme se folosește pentru cremele dense, pentru servirea sau pentru decorul deserturilor.
Dacă frișca a ieșit puțin lichidă, înseamnă că ați obținut vârfuri moi.
Puteți să țineți frișca la frigider pana la 24 de ore, de preferat într-un recipient închis ermetic, doarece produsele lactate îmbibă rapid mirosurile din frigider. Puteți adăugă zahăr pudră sau zahăr vanilat. În funcție de cantitate, mixăți frișca până la omogenizare.
Un alt lucru deosebit de important, este întăritorul de frișcă. În magazine, găsiți o întreagă varietate de la diverși producători. Noi însă preferăm să folosim gelatina. Pentru 250 ml de smântână se folosește 1 linguriță de gelatină și 6 lingurițe de apă rece. Acestea sunt proporțiile de dizolvarea a gelatinei 1:6.
Pentru început, punem gelatina la hidratat într-un bol cu apă călduță. Respectăm indicațiile de pe ambalaj. După câteva minute, topim gelatina în cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi. Este foarte important să nu supraîncălziți gelatina sau să o fierbeți, pentru că își pierde proprietățile. Lăsăm gelatina să se răcească până la temperatura camerei.
În timp ce mixăm, turnăm treptat gelatina topită. Această frișcă este foarte comod de utilizat pentru decorul torturilor. O puteți folosi imediat sau o dați mai întâi la frigider.
Pentru un decor mai deosebit, puteți să vă jucați cu diferite nuanțe de colorant alimentar. Este recomandat să folosiți acest sortiment atunci când trebuie să pregătiți un tort festiv. Coloranții pudră trebuie adăugați în smântână, înainte de a începe procesul de mixare. Iar coloranții gel pot fi adăugați la orice etapă, pentru că se dizolvă foarte repede și fac culoarea omogenă.
Cea mai des întâlnită greșeală este temperatura ridicată. Dacă smântâna a stat prea puțin la frigider, la etapa inițală, totul decurge bine, smântâna chiar începe se se îngroașe puțin. Însă aici totul se sfârșește. Se separă zerul de unt și nu mai puteți să faceți nimic.