Sugiuc sau ciubuc – făcut din jeleu și nuci
Ingrediente necesare
- 4 litri de must
- 2 kg de zahăr
- 1 kg de făină
- 4 kg de nucă eventual puteti pune si alune printre ele
Modalitate de preparare
Samburii de nucă se insiră pe o ată din bumbac, in functie de mărimea dorită. Mustul se filtrează prin paslă, 3 litri se pun la fiert cu zahărul până se obţine un sirop gros, 1 litru de must se amestecă bine cu făina si, cand mustul fiert a scăzut la jumătate, se adaugă zeama de făină, amestecand continu să nu se lipească.
Înşirate pe aţă bucăţile de nucă se trec prin lichidul gros şi fierbinte. Când primul strat lucios şi gustos s-a uscat şi întărit, sfoara cu nuci se trece din nou prin sirop.
Sugiucul se lasă la uscat in loc răcoros cate 5- 10 zile. Astfel obtinem un desert sănătos si delicios.
Pofta buna si spor la gatit!