Fara agent de ingrsare, fara gelatina si ci doar putin zahar! Pregătesc adevărată dulceață de căpșuni pentru iarnă iar acum este momentul potrivit pentru ca este sezonul lor si sunt foarte gustosi!
Dulceata de capsuni (sau gemul, cum vreti voi) este suficient densa și incredibil de gustoasă! Deschiderea unui borcan, intinderea lui pe o bucata de paine si cu ceaiul preferat este o adevarata placere, mai ales iarna!
Rețeta, desigur, nu este nouă, mai ales pentru cei care culeg căpșuni în fiecare an. Dar dacă, dintr-o dată, nu l-ați gustat, asigurați-vă că pregătiți măcar un borcan-două, cu siguranță nu veți regreta!
Ingrediente pentru un borcan de 550 ml:
- Căpșuni – 1,5 kg
- Suc de o jumătate de lămâie (sucul de lămâie va păstra o culoare frumoasa)
- zahăr – 300 g
Mod de preparare pas cu pas:
Spălați bine fructele, tăiați codita și mai apoi taiat-i cubulete sau felii.
Puneți căpșunile într-o cratiță, turnați peste zeama de la o jumătate de lămâie, adăugați zahăr, amestecați și lăsați 20 de minute pentru ca fructele să lase zeamă. După 20 de minute, mai amestecați puțin de câteva ori.
Pune tigaia la foc mare si lasa la fiert.
Din momentul fierberii se fierbe 30-35 de minute, amestecand continuu. Căpșunile trebuie fierte complet, în timp ce spuma nu trebuie îndepărtată deoarece va servi ca un agent de îngroșare.
Focul din timpul fierberii poate fi ușor redus. Vă rugăm să aveți grijă, atunci cand fierbeti gemul de capsuni deoarece acestia stropesc mult în timpul gătirii.
Turnați dulceața finită în borcane curate, strangeti bine capacele și lăsați să se răcească complet. Acoperitile cu prosoape sau cu o patura.
INFO: După fierbere, dulceața poate fi mixata cu un blender pentru o omogenitate completă. Nu o fac așa deoarece mie imi palce sa simt bucatile de fruct dar daca o vreti mai fina, o puteti face in blender.