Conopida murata cu morcov si usturoi este foarte picanta, tocmai de aceea sotul meu o adora. Folosesc aceasta reteta de conopida murata de ani de zile. Niciodata nu dau gres. Incearc-o si tu!
Ingrediente:
- 1 kg conopida, 3 morcovi
- 1 capatana de usturoi, 2 ardei iuti
- 1 lingurita coriandru, 1 litru apa
- 100 gr otet 9%, 1/3 lingura ulei de floarea soarelui
- 2 linguri sare grunjoasa, 200 gr zahar
Mod de preparare:
Clatim conopida si o rupem in bucati cam de aceeasi dimensiune. Curatam usturoiul, il taiem in bucati mici si-l zdrobim. Il amestecam cu putina sare. Curatam morcovii si ii dam pe razatoare.
Fierbem conopida in apa clocotita timp de 4 minute, apoi o punem intr-o strecuratoare si asteptam ca lichidul sa se scurga.
Gatim marinada. Punem apa intr-o cratita la fiert. Cand clocoteste adaugam sare si zahar. Amestecam. Dupa ce fierbe, iar zaharul si sarea se topesc, adaugam uleiul si otetul si luam marinada de pe aragaz.
Cat timp marinada este pe foc, putem amesteca conopida si morcovii cu usturoiul, coriandru si ardeiul iute tocat marunt. Punem amestecul de conopida in borcane sterilizate.
Turnam marinada clocotita in borcanele cu conopida. Inchidem borcanele ermetic si capace si le intoarcem cu gura in jos. Verificam sa nu existe scurgeri.
Acoperim borcanele cu o patura sau un prosop gros si le lasam sa se raceasca, timp de aproximativ 24 de ore. Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.
Pastram borcanele cu conopida pentru iarna. Pofta buna alaturi de cei dragi si spor la gatit!