O rețetă rapidă, simplă și versatilă de ceapă murată , potrivită pentru carne, pește, salate etc. Această rețetă, sau mai degrabă ceapa murată, va oferi un gust picant mâncărurilor iar eu încerc mereu să am acest preparat in frigider.
Cantitatea de ceapă este la discreția dumneavoastră dar eu obișnuiesc să o pregatesc într-un borcan de 500 ml și am nevoie (+/ – ) de 450 g de ceapă, dacă nu vă ajunge, dublați cantitatea de ingrediente si folositi un recipient mai mare.
Ingrediente necesare pentru 1 borcan:
- Ceapa – 2 buc.
- Suc de lamaie – 1 lingura. l.
- Ulei – 1 lingura
- Oțet 9% – 1 linguriță
- Frunza de dafin – 1 buc.
- zahăr – 2 linguri
- Sare – jumatate de linguriță
- Apa rece
- Verdeturi (dupa gust)
Preparare:
Tăiați ceapa mai grosier si mai apoi puneti cate o frunza de dafin la fundul borcanului. Peste aceasta se adauga un strat de verdeturi (nu trebuie neaparat tocate) – eu am folosit marar si patrunjel + un strat de ceapa.
Se continua asa pana se umple borcanul (strat de ceapa alternat cu un strat de verdeata). La final, rămâne să adăugați 1 lingură ulei, 1 lingura otet 9%, puteti folosi otet de mere (puneti un pic mai mult) + suc de lamaie – 1 lingura.
Adăugați sare și zahăr si mai apoi adaugati apa rece.
Închideți capacul și înclinați borcanul de mai multe ori, astfel încât condimentele să fie distribuite uniform.
O dam la frigider si dupa aproximativ o zi ceapa este gata. Este ideal să o pregatesti de seara, iar a doua zi vei avea gata o ceapă delicioasă, marinată. Iese mereu crocanta, cu aroma de verdeata. Eu o pastrez la frigider insa nu am incercat sa o sterilizez si pentru iarna – cel mai probabil se va inmuia ceapa. Pofta buna!