Vezi cum poti prepara o prajitura foarte gustoasa cu griș și bulion – este usor de facut si destul de rapida. Perioada postului este destul de ”dificila” pentru unele persoane care sunt obisnuite sa manance numai de dulce insa avem si variante, pentru cele mai delicioase prajituri si preparate ce pot fi facute in perioada postului.
Ingrediente necesare pentru foi:
- 5 lingurite de bulion, 7 linguri de zahar
- 15 linguri de ulei
- 500 gr faina, 1 praf de copt, putina sare
- Esenta de rom
Ingrediente necesare pentru crema:
- 200 gr gris
- 10 linguri de zahar sau mai putin (dupa gust)
- 250 gr margarina
- 1 litru de apa
- 100 gr nuca de cocos, coaja de lamaie
Pasi de urmat pentru prepararea blatului:
- Amestecam uleiul cu zaharul si putina sare pana cand zaharul este topit
- Treptat, se adauga cele 5 lingurite de bulion, esenta de rom (fiola)
- Faina se amesteca cu praful de copt, se cerne si se adauga treptat in compozitie
- Se amesteca totul pana obtineti un aluat elastic si se pune la frigider pentru 30 de minute
- Impartim aluatul in 3 parti egale – din fiecare parte de aluat se face cate o foaie si se coace pe dosul tavii – 10 – 15 minute la 180 grade. Cand sunt gata se lasa la racit
Prepararea cremei:
- Se pune la fiert apa (folositi o oala cu pereti inalti), se adauga coaja de lamaie si zaharul – cand fierbe apa, se adauga grisul si se amesteca
- Cand grisul este fiert si ingrosat seia de pe foc si se adauga margarina, putina zeama de lamaie si nuca de cocos
- Se amesteca pana este totul incorporat
Crema trebuie impartita in 2 cantitati egale – se pune prima foaie si se acopera cu jumatate din compozitia de gris. Se pune a 2-a foaie si iar crema si la final se acopera cu a 3-a foaie.
Se tine la frigider macar 6 ore sau peste noapte, se pudreaza cu zahar vanilat si este gata pentru servire. Pofta buna!