Tortul este infuzat cu vanilie, moale si pufos, texturat cu nuci prajite si ofera un echilibru perfect pentru glazura luxoasa si matasoasa cu vanilie, in timp ce ganasul de ciocolata de deasupra ofera o aroma complementara bogata in toata aceasta experienta. Exista foarte multe arome si texturi implicate in acest tort glorios, cu toate ca, in cele din urma, totul se reduce la ingredientul umil si totusi maret din compozitia acestui tort- vanilia.
Si, daca nu am vorbit destul despre dragostea mea pentru vanilie sau despre acest tort particular, atunci te-as ruga sa imi permiti sa lamuresc un lucru si anume ca acest tort este tortul meu preferat cu vanilie si sper ca vou sa va placa la fel de mult cat imi place si mie.
Tort de vanilie cu nuci cu glazura de crema de unt si vanilie
Ingrediente pentru aluat
- 6 albusuri de oua, la temperatura camerei
- 180 de grame de zahar
- O lingurita de esenta de vanilie
- 120 de grame de faina
- O lingurita de praf de copt
- Putina sare
- 150 de grame de nuci prajite, maruntite
Ingredientele necesare pentru glazura de crema de unt si vanilie
- 6 galbenusuri de oua, la temperatura camerei
- 210 grame de zahar pudra
- Semintele dintr-o boaba de vanilie
- 50 de ml de lapte integral
- 250 de grame de unt, la temperatura camerei
Ingredientele pentru ganasul de ciocolata
- 170 de grame de fulgi de ciocolata semi dulci
- Doua treimi de cana de frisca
- O lingurita de esenta de vanilie
Instructiuni pentru pregatirea aluatului
Preincalzeste cuptorul pana la 190 de grade Celsius. Acopera fundul si partile laterale ale unei tavi de copt cu dimensiunile de 35 X 25 X 5 cu un unt si faina. Intr-un bol de dimensiuni medii, combina faina, praful de copt si sarea, dupa care dai deoparte.
Separa albusurile de oua si galbenusurile (vei folosi galbenusurile de oua pentru prepararea glazurii de crema de unt).
Intr-un bol mai mare, bate albusurile de oua cu un mixer electric pana cand capata o consistenta mai ferma. Adauga zaharul si esenta de vanilie si amesteca bine. In mod gradat, adauga amestecul de faina. Folosind o spatula, adauga si nucile taiate si amesteca bine.
Adauga aluatul in tava pregatita, asigurandu-te ca aluatul este raspandit in mod egal in toata tava, dupa care lasi la copt timp de 22 sau 23 de minute sau pana cand o scobitoare iese curata si tortul capata un aspect galben- brun. Lasa sa se raceasca complet in tava.
Instructiuni pentru pregatirea glazurii cu vanilie si crema de unt
Intr-un bol rezistent la caldura de dimensiuni medii, bate albusurile de oua cu zaharul pudra timp de 2 sau 3 minute. Adauga semintele din boaba de vanilie si amesteca in continuare pana la incorporare. Incet, toarna laptele si continua sa amesteci. Pune bolul deasupra unei oale cu apa care da in clocot, asigurandu-te ca fundul bolului nu intra in contact cu apa. Bate amestecul de oua, zahar, vanilie si lapte cu un tel pana cand se ingroasa si arata ca o crema groasa, timp de aproape 30 de minute. Pune deoparte sa se raceasca complet, amestecand ocazional.
Intr-un bol de dimensiuni mai mari, folosind un mixer elextric de mana, bate untul la viteza medie, pana cand se face galben si pufos, timp de aproximativ 3 minute. Incet si in portii mici, adauga crema de vanilie si bate la o viteza mica spre mediu, pana cand obtii un amestec fin si cremos.
Cu ajutorul unui cutit, intinde glazura in mod egal pe tort.
Instructiuni pentru ganasul de ciocolata
Pune fulgii de ciocolata intr-un bol de dimensiuni medii si da deoparte. Combina frisca si esenta de vanilie intr-o cratita mica la foc mediu spre mic. Lasa pe foc pana cand unele bule mici incep sa apara pe marginea exterioara a cremei, dupa care trebuie sa torni acest amestec fierbinte peste fulgii de ciocolata. Folosind o furculita sau o lingura, amesteca incet pana cand s-a topit toata ciocolata si amestecul este fin.
Toarna incet ganasul de ciocolata peste tort si lasa-l sa se intareasca. Acum poti sa tai tortul in felii si sa servesti.
Am mai mentionat acest lucru si inainte si o sa il mentionez din nou- familia mea are o fascinatie neobisnuita pentru torturile acoperite cu crema de unt. Le preferam in fata prajiturilor, a placintelor sau a torturilor care sunt oarecum mai putin siropoase. Daca exista un tort delicios care sa fie acoperit cu o crema de unt, acesta va lua mereu primul loc. Si deja stiti despre infatuarea mea cu vanilia- da, mereu o sa o aleg in fata ciocolatei; din acest motiv, atunci cand bunica mea ma intreaba ce desert sa imi faca atunci cand sunt in Romania, acest tort de vanilie cu nuci si cu glazura de crema de unt si vanilie este in topul listei mele de preferinte.
Acest tort de vanilie cu nuci si cu glazura de crema de unt si vanilie este o alta opera de arta care poate sa fie obtinuta doar prin amestecarea foarte atenta a oului si a amestecului de zahar deasupra unei oale cu apa care da in clocot, lucru care uneori poate sa fie foarte dificil de facut. Cu toate acestea, ma simt mandra de capacitatea mea de a gati crema deasupra unui dublu boiler, pentru ca acel caracter matasos pe care il creezi valoreaza o mica avere si te va face sa ignori orice durere.