Ingrediente pentru aluat
- 200 ml apă minerală
- 200 ml ulei
- 75 g zahăr
- 650 g făină
- 2 lingurițe de esență de vanilie
- o jumătate de plic praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- o jumătate de linguriță de sare
- 1 linguriță de oțet de mere
Ingrediente pentru cremă
- 150 ml apă
- 75 g zahăr
- 2 lingurițe de esență de rom
- 400 g gem de caise
- 250 g biscuiți simpli
- 100 g miez de nucă
- un vârf de cuțit de sare
- Ingredient pentru ornat
- zahăr pudră
Cum se prepară aluatul?
Amestecă bine uleiul cu zahărul și sarea, până la diluarea ingredientelor solide. Dizolvă bicarbonatul în oțet și adăugă-l în vas, apoi completează cu apa minerală, esența și încorporează, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Frământă aluatul până devine nelipicios, apoi acoperă-l cu o folie și lasă-l la odihnit 15-20 de minute.
Porționează în biluțe, care să acopere jumătate din orificiile formei de nuci.
Încingem forma de nuci pe foc și coace cojile de nuci câte 1-2 minute pe fiecare parte.
Cum se prepară crema?
Macină biscuiții împreună cu nuca. Punem apa cu zahărul pe foc și puțină sare până se topește zahărul, apoi adăugă esență și toarnă siropul rezultat, peste biscuiții măcinați.
Amestecă repede să se pătrundă toți, apoi lăsă compoziția la răcit.
După răcire adăugă gemul de caise și omogenizează.
Cu această compoziție se umplu nucile, apoi se pudrează cu zahăr.
Să le savurați cu drag!
Vezi și… Negresa de post cu gem și nuci
Ingrediente pentru blat
- 300 g făină
- 200 g gem de prune sau marmeladă
- 100 g zahăr (în funcție de cât de dulce e gemul)
- 100 ml ulei
- 200 ml apă minerală carbogazoasă
- 2 linguri cacao
- 100 g nucă măcinată grosier
- 1 plic de praf de copt
- un vârf de cuțit de bicarbonat
- 2 lingurițe de esență de rom
- un praf sare
Ingrediente pentru glazura de ciocolată
- 100 g ciocolată neagră (de post)
- 1-2 linguri de zahăr
- 1 lingură de apă
- câțiva stropi de ulei
Cum se prepară?
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Într-un vas, amestecă uleiul cu apa și gemul și, în funcție de gust, adaugă zahăr pudră. Cerne făina împreuna cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și adaugă-le peste ingredientele din vas.
Omogenizează bine compoziția, apoi adăugă nuca, un praf de sare și esența. După 10 minute în care compoziția se odihnește pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul și ai tapetat o tavă de 20/20 cu hârtie de copt, întinde compoziția de negresă cu gem și nuci în ea.
Coace prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Pentru glazura, topește ciocolata la bain-marie, amestecată cu apa, uleiul și zahărul, după gust și întinde-o imediat, peste negresa răcita deja. Presară și miez de nuca deasupra, lasă glazura să se întărească, apoi porționează și servește.
Poftă bună!