Prajitura Spartak este un desert incantator, minunat, cremos si foarte simplu de facut si da, face parte din seria preferatelor mele. Chair daca necesita mai mult timp pentru pregatire, aceasta reteta este una foarte simpla.
Din ingredientele de mai jos veti obtine 16 portii generoase iar daca nu vreti atat de multe, puteti reduce cantitatile, atat pentru foi cat si pentru crema. Foile se pot coace atat pe fundul tavii cat si in tava – eu am ales variata a doua.
Ingrediente pentru foi:
- 900 g făină
- 500 g zahar
- 100 gr unt
- 2 oua
- 14 linguri de lapte
- 4 linguri de miere
- 2 lingurite de praf de copt
- 6 linguri de cacao bună
Ingrediente pentru crema:
- 2 l lapte
- 500 g zahăr
- 500 g Unt
- 8 ouă
- 8 linguri de faina sau amidom
- 2 linguri coniac (optional)
Mod de preparare:
Mai întâi pregătim foile:
- Bate bine ouale cu zaharul in vasul in care vei framanta aluatul.
- Se dizolvă laptele cu miere și unt separat într-o baie de aburi pe foc. Se ia de pe foc pune bicarbonatul de sodiu.
- Adăugați cacao în compozitia de oua, amestecați, adăugați amestecul de lapte (nu așteptați să se întărească), adăugați treptat făina. Aluatul trebuie să fie consistent si omogen.
- Împărțiți aluatul în 10 parti, intindeti fiecare la dimensiunea foii de copt, pudrând cu făină la nevoie.
- Coaceți foile la o temperatură de 180 de grade timp de aproximativ 5 minute.
Aici este important ca foaia să nu fie moale la atingere, ci fragil și dur. Dar nu ardeți prea mult foile, pentru că vor fi amare. Și ai grijă să pui hartie de copt sub fiecare prăjitură, pentru că se pot lipi de tava și se rup).
Acum facem crema pentru tortul Spartak:
- Se pune laptele pe foc, se adaugă zahărul, se amestecă până se dizolvă.
- În același timp, bateți ouăle cu telul. Se toarnă ouăle bătute în laptele fierbinte într-un fir subțire, continuând să se amestece cu telul, se adaugă cu grijă făina sau amidonul câte o lingură.
- Fierbeti crema, amestecand continuu pana se ingroasa iar cand este gata, se lasa la racit.
- Bateți bine untul moale cu un mixer, adăugați câte o lingură de crema iar la final adaugati coniacul sau esenta de rom.
Și etapa finală:
Peste fiecare foaie se adauga crema pana terminati atat crema cat si foile. Lasati prajitura cam 30 de minute la temperatura camerei iar apoi puneti-o in frigider peste noapte. A doua zi dimineata, taiati prajitura si serviti. Pofta buna!