Prăjitura Albinița – o delicatesă clasică cu foi de miere și cremă fină de griș! Această prăjitură tradițională aduce un strop de nostalgie și bucurie la fiecare masă festivă. Foi fragede, umplute cu o cremă delicată de griș și aromată cu lămâie, și un strat de gem acrișor – toate combinate armonios pentru a crea un desert pe care toată familia îl va îndrăgi. Albinița este acel desert care devine mai gustos cu fiecare zi, deoarece aromele se combină și foile se frăgezesc, creând o textură perfectă.
Prăjitura este ideală pentru sărbători sau ocazii speciale, dar poate fi pregătită și pentru momentele în care vrei să oferi celor dragi ceva delicios și rafinat. Este o rețetă clasică, deosebit de gustoasă, care va cuceri orice generație!
Ingrediente necesare pentru foi:
- 1 ou mare
- 550 g făină
- 150 g zahăr
- 60 g unt
- 3 linguri lapte
- 3 linguri miere de albine
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 150 g griș
- 270 g zahăr
- 600 ml lapte
- 250 g unt cu 85% grăsime
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 plic zahăr vanilat
- Gem acrișor
Mod de preparare:
Începem cu foile: într-un vas termorezistent, amestecăm zahărul, oul, mierea, untul, bicarbonatul și laptele, apoi punem vasul pe bain-marie. Amestecăm continuu până compoziția capătă consistența unei smântâni. După aceea, luăm vasul de pe bain-marie, și adăugăm treptat făina. Amestecăm, apoi transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină.
Împărțim aluatul în 4 părți egale și coacem 4 foi pe dosul unei tăvi unse cu unt și presărate cu făină.
Înțepăm fiecare foaie din loc în loc, pentru a nu se umfla și coacem timp de 5-6 minute și nu mai mult, deoarece se ard repede.
Pentru a desprinde mai ușor foile de pe dosul tăvii, trecem lama unui cuțit pe sub fiecare.
Pentru cremă, punem laptele la fiert împreună cu vanilia, coaja de lămâie și zahărul. Adăugăm și grișul, în ploaie, amestecând continuu cu un tel, apoi fierbem până obținem o cremă groasă. Lăsăm crema astfel obținută să se răcească.
După ce crema s-a răcit, într-un alt bol batem spumă untul și adăugăm câte o lingură de cremă, apoi la final zeama de lămâie.
Așezăm prima foaie pe platou, întindem peste ea jumătate din cantitatea de cremă, apoi așezăm a doua foaie peste care întindem un strat uniform de gem acrișor. Acoperim stratul de gem cu a treia foaie, peste care întindem uniform cantitatea rămasă de cremă și așezăm și ultima foaie.
Lăsăm prăjitura la rece peste noapte sau cel puțin pentru câteva ore, după care o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Rețeta aparține dnei. Cristina Brejan și a fost preluată cu acord expres, de peblogul personal.