Aceasta reteta e cea mai buna reteta de mucenici de post pe care eu am facut-o vreodata. Pregatirea mucenicilor nu dureaza mai mult de 20 de minute dar dureaza mai mult sa lasati aluatul la crescut si mai apoi sa lasati mucenicii sa creasca in tava. Nu bagati niciodata mucenicii necrescuti in cuptor pentru ca vor iesi tari si uscati.
Aceasta reteta poate fi facuta atat de post cat si de dulce, cum doriti si cum va place mai mult. Eu am facut-o de post si mi-au iesit tare buni. Cantitatea de zahar pe care am folosit-o eu o puteti respecta deoarece am scazut mult din cantitate fata de reteta veche si chiar sunt foarte buni.
Hai sa vedeti cum am facut eu mucenicii de post care au iesit extrem de pufosi. Din ingredientele de mai jos veti obtine 8 mucenici mari si dolofani iar daca aveti nevoie de mai multi, mariti cantitatile.
Ingrediente pentru mucenici dolofani:
- 500 gr de faina (eu am folosit faina 550)
- 2 linguri de zahar
- 25 gr de drojdie proaspata (puteti inlocui cu drojdie uscata – 1 pachetel mic)
- 70 ml de ulei
- 260 ml de apa sau lapte vegetal
- Un praf de sare
- Coaja rasa de la o portocala + coaja de la o lamaie
Pentru sirop si topping:
- 250 ml de apa
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura de miere
- Esenta de rom + vanilie
- Sucul proaspat stors de la o portocala
- Coaja de portocala
- Miere + nuca
Apa de la aluat poate fi inlocuita cu lapte daca nu vreti mucenici de post iar inainte de a-i baga in cuptor ii puteti unge cu putin ou (daca-s de frupt).
Mod de preparare:
Intr-un vas incapator punem faina (sa nu fie rece) si facem o gaura in mijloc in care punem drojdia dizolvata in lapte caldut, zaharul, uleiul, sarea, coaja de portocala si amestecam.
Aluatul se framanta la mana pana prinde consistenta si daca este nevoie se mai adauga putina faina. Trebuie sa obtineti un aluat elastic, nelipicios si este bine sa il framantati cateva minute bune.
Se unge bolul cu putin ulei si se lasa aluatul la dospit, acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Este foarte important sa fie cald in incapere pentru a creste frumos. Eu l-am lasat la crescut cam 1 ora jumatate.
Cand aluatul a crescut suficient, se imparte in 8 bucati cat de cat egale. Din bucatile de aluat se intinde cate un snur lung, se lipeste la capete si se formeaza un 8.
Mucenicii se pun in tava, pe hartie de copt, se acopera cu un prosop si se mai lasa 40-50 de minute la crescut.
Daca nu ii faceti de post, ii puteti unge cu ou inainte sa ii bagati la cuptor. Daca ii faceti de post, lasati-i asa sau ungeti-i cu putin lapte de soia/apa calduta. Mucenicii se coc la 175 grade timp de 20 de minute sau pana cand sunt frumos rumeniti deasupra.
Pentru sirop – puneti la fiert apa cu zaharul, aromele, coaja de portocala, pana se dizolva zaharul. Cand s-a dizolvat, se opreste focul si se lasa la racit. Se adauga sucul de portocale si se amesteca.
Cand mucenicii sunt aproape reci, se scufunda pe rand in sirop, cam 30 de secunde. Se ung cu miere din belsug si nuca proaspat macinata. Se servesc calzi sau reci, indiferent de momentul zilei! Un deliciu pufos si extrem de bun.
Spor la treaba si pofta buna!