Oua fierte sau moi, prajite, facute omleta… exista atat de multe utilizari ale oualor incat le-ai putea folosi la nesfarsit. Ouale sunt sanatoase? Merita sa ne uitam la ceea ce este sub coaja.
Ouale sunt gustoase si au multe proprietati pentru sanatate. Oul este format din albus (58%), galbenus (30%), coaja (11%) si membrana subcutanata (1%).
Oul este o sursa valoroasa de vitamine
Ouale sut, in principal, o sursa de proteine sanatoase, usor de absorbit de organism. Este o proteina standard care contine toti aminoacizii necesari, inclusiv cei pe care organismul ii produce singur si in cantitati corecte. Ouale sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamine A, E, D si K precum si B2 si B12, acid pantotenic si minerale: fosfor, potasiu, calciu, fier si magneziu.
Dieta cu ouă – Este strictă, dar te ajută să slăbești până la 15 kg!
Albusul este mai usor de digerat decat galbenusul
Ouale fierte moi sunt mai usor de digerat decat cele tari, sau prajite in grasimi. Este, de asemenea, adevarat ca albusul este mai usor de digerat decat galbenusul.
Mit – Nu trebuie sa mananci mai mult de doua oua pe saptamana
Galbenusul este intr-adevar o sursa bogata de colesterol, dar consumul a mai mult de doua oua nu inseamna o absorbtie mai mare a colesterolului. Corpul singur regleaza nivelul colesterolului in functie de relatia dintre colesterol si cantitatea de acizi grasi saturati si nesaturati. In cazul oualor, raportul dintre acizicii nesaturati si colesterol este unul favorabil.
Ouale nu ingrasa
Ouale au un continut redus de calorii. Un ou care cantareste aproximativ 50 gr ofera doar 75 kcal si 6.2 gr proteine. Oamenii de stiinta incearca sa le aminteasca oamenilor care viseaza la un corp perfect ca un ou consumat la micul dejun satisface pofta de mancare pentru o lunga perioada de timp. La trei ore dupa un astfel de mic dejun, in sange sunt niveluri mai mici de grelina – hormon care creste pofta de mancare.
Ouale protejeaza ochii
Luteina din galbenusul de ou protejeaza ochii impotriva razelor UVA si UVB daunatoare, previne degenerarea maculara si imbunatateste vederea.