Aceste gogosi se vor topi in gura atunci cand le mancati. Sunt atat de pufoase si de moi incat nu va puteti imagina. Pentru ca trebuie prajite in ulei, este indicat sa le transferati pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.
Pentru acest aluat aveti nevoie de drojdie si puteti folosi atat drojdie uscata cat si drojdie proaspata. Eu am umplut gogosile cu putin gem de capsune insa daca vreti le puteti manca simple sau le puteti umple cu ce doriti.
Serviti-le cu lapte cald sau ceai fierbinte sau pur si simplu consumati-le ca desert. Sunt foarte gustoase, aromate si pufoase.
Ingrediente pentru gogosi:
- 400 gr de faina
- 200 ml de apa calduta
- 30 gr de zahar
- 100 ml ulei + ulei pentru prajit
- 1 lingurita de drojdie uscata sau 1 cubulet de drojdie proaspata
- Un praf de sare
- Gem si zahar pudra
Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei iar apa trebuie sa fie calduta. Faina se cerne, neaparat, pentru a obtine un aluat pufos si aerat. Drojdia se dizolva in apa calduta + zahar si se lasa 10-15 minute.
Totul se amesteca cu faina si se framanta – atentie insa sa nu puneti toata faina odata ci treptat. Este posibil sa aveti nevoie de mai putina faina sau de mai multa, in functie de umiditatea acesteia.
Framantati aluatul pana cand nu mai este lipicios si lasati-l la crescut, acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut, pentru 1 -2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
Cand a crescut suficient, intindeti o foaie groasa de 1 cm si taiati gogosile ajutandu-va de un pahar sau o cana. Daca vreti sa le umpleti, puneti cate o lingurita de dulceata in mijlocul gogosii si acoperiti cu alta bucatica de aluat, apasand bine pe margini ca sa se lipeasca.
Lasati gogosile la crescut timp de 15-20 de minute dupa care prajiti-le pe ambele parti, in ulei bine incins. Pudrati gogosile cu zahar si bucurati-va de un desert minunat.
Pofta buna!