Turtele preparate în casă sunt o alternativă delicioasă și sănătoasă la pâinea din comerț. Cu ingrediente simple și la îndemâna oricui, această rețetă te va învăța cum să pregătești turte pufoase și aromate, perfecte pentru a fi savurate alături de brânzeturi, zacuscă sau alte preparate tradiționale.
Această rețetă este ideală pentru cei care apreciază gusturile autentice și vor să aducă un strop de tradiție pe masă.
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg faina alba sau integrala (dupa preferintele fiecaruia)
- puțină sare
- 40 grame drojdie proaspata
- semințe de chimen (optional)
- două linguri de ulei (de floarea-soarelui sau de măsline)
- 600-650 ml apă călduță
Cum se prepară turtele?
Cerne faina intr-un lighean mai mare si fa o gaura in ea.
Dizolva drojdia in apa calduta. Adauga si 2-3 linguri de faina si las-o departe pana la 15 minute.
Toarn-o apoi in mijlocul fainii. Presara si semintele de chimen.
Dupa ce amesteci bine cu o lingura, pune uleiul. In cazul in care aluatul e prea moale, mai adauga faina. Pentru faina si apa – nu se adauga toata cantitatea de la inceput ci treptat deoarece in functie de umiditatea fainei, aceasta mai poate avea nevoie de apa pentru a putea forma un aluat omogen si nelipicios.
Framanta aluatul cateva minute, apoi acopera-l cu un prosop curat si pune-l intr-un loc caldut.
Dupa vreo ora, timp in care si-a dublat volumul, imparte-l in mai multe bucati.
Trece cu sucitorul peste fiecare bucata, apoi pune turtele la copt in ceaunul incins. Acesta trebuie uns cu foarte putin ulei in prealabil.
Coace turtele la foc mic, pentru a se patrunde cat mai bine. Ca sa le mentii moi si pufoase timp indelungat, inveleste-le cu un prosop dupa ce s-au racit.
Să le savurați cu plăcere!