De curând un coleg a venit la serviciu cu un platou de prăjituri. Acesta pregătise pentru colegii săi o prăjitură delicioasă cu griș și căpșuni. Bineînțeles că i-am cerut imediat rețeta și am încercat-o și eu. A ieșit un deliciu!
Ingrediente pentru blat:
- 1 litru lapte
- 200 gr griș, 140 gr zahăr
- 3 linguri cacao
- 140 gr ciocolată
Ingrediente pentru cremă:
- 2 plicuri budincă de vanilie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 500 ml lapte
- 110 gr zahăr, 400 ml smântână dulce pentru frișcă
- 500 gr căpșuni
În plus:
- Frișcă și căpșuni (pentru decor)
Mod de preparare:
Pregătim mai întâi laptele și punem laptele la fiert într-o cratiță. Într-un castron amestecăm grișul cu zahărul și cacaua. Când laptele fierbe, adăugăm amestecul pregătit anterior și-l gătim la foc mediu. Luăm apoi grișul de pe foc, adăugăm ciocolata ruptă în bucățele și amestecăm până se topește.
Udăm o tavă de 21 x 36 cm apă și nu o ștergem. Turnăm imediat grișul fierbinte și-l întindem în toată tava. Lăsăm grișul să se răcească în tavă.Pentru a pregăti crema punem 400 ml de lapte la fiert. Restul de lapte îl amestecăm cu praful de budincă, zahărul și zahărul vanilat. Când laptele fierbe, adăugăm budinca și o fierbem până se îngroașă.
Luăm apoi budinca de pe foc, o acoperim cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească. Separat, batem smântâna dulce pentru frișcă.După ce budinca s-a răcit, îndepărtăm folia și o amestecăm ușor cu mixerul. Adăugăm frișca și amestecăm.
Spălăm căpșunile, le tăiem în cubulețe și le adăugăm în cremă. Întindem crema peste blatul de griș din tavă. Putem decora prăjitura cu frișcă și căpșuni. Poftă bună și spor la gătit!