In perioada postului suntem in pana de idei atunci cand vine vorba de gatit si cu atat mai mult cand vine vorba de facut un desert. Mai toate retetele pe care le stim contin oua sau lapte si niciodata nu stim ce sa pregatim dulce pentru ai nostri.
Reteta aceasta am gatit-o prima data de dulce, cu 4 oua, insa acum ca este post am vrut sa o fac fara oua sau lapte. Mi-a iesit foarte pufoasa si frageda si nu cred ca o sa o mai fac vreodata altfel decat asa.
Chiar va recomand sa o incercati. Pentru copt am folosit o tava de 22 cm cu pereti detasabili.
Ingrediente pentru chec
- 260 g faina;
- 1 lingura de praf de copt;
- esenta de vanilie
- 100 g zahăr;
- 240 ml lapte vegetal sau apa minerala;
- 240 ml ulei + pentru uns;
- 2 linguri de cacao pudră.
Mod de preparare:
Amestecati zaharul cu vanilia si turnati laptele + uleiul la temperatura camerei în amestecul de făină și mixati pana cand devine omogen. Adaugati treptat faina cernuta si praful de copt, batand pana se omogenizeaza. Împărțiți aluatul în două părți.
Adăugați cacao cernuta într-una dintre ele și amestecați bine.
Tapetați fundul formei cu hârtie de copt și ungeți cu ulei. Eu am folosit o tava de 22 cm.
Puneți 2-3 linguri de aluat ușor în centru, iar deasupra aceeași cantitate de masă de altă culoare. Alternează straturile până când se termină aluatul.
Coaceti checul în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 40 de minute sau pana trece testul scobitorii.