publicitate

Ingrediente pentru aluat: 

  • 250 gr faina tip 550
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita si jumatate drojdie uscata – masurat cu lingurita masinii de paine;
  • 140 ml lapte + 30 ml apa
  • pentru impachetari : 110 gr unt 80% grasime
  • pentru uns: lapte indulcit

Metoda:

  1. – se pune in cuva masinii de paine faina cernuta, sarea, zaharul, apa si laptele; se framanta 10 minute; se lasa sa se odihneasca 20 de minute;
  2. –  se adauga drojdia si se framanta 15 minute; se lasa aluatul in masina timp de o ora;
  3. – se pune aluatul, cu cuva cu tot, intr-o punga de plastic, la frigider – unde se lasa peste noapte (10 ore);
  4. –  se pune bucata de unt intre 2 hartii de copt si se aplatizeaza, cu ajutorul sucitorului, pana obtinem un patrat cu latura de aprox 15 cm; se intinde si aluatul in forma de patrat ceva mai mare decat cel de unt, pe blatul infainat;
  5. – patratul-unt se aseaza peste patratul-aluat rotite cu 45 de grade unul fata de altul; apoi se aduna colturile aluatului, peste unt, ca un plic (de pe vremuri); aluatul trebuie sa acopere untul complet; prima imagine prezinta “plicul”;
  6. – se intinde plicul (pe verticala, dupa cum apare in poza) pana ar avea lungimea de 3 ori mai mare decat latimea (al meu era mai scurt putin, se vede ca merge si-asa ); se aduce capatul de sus spre mijlocul fasiei, apoi se acopera cu capatul dinspre bucatareasa (rezulta un plic, model mai nou); a doua imagine prezinta acest stadiu; la fiecare pliere se indeparteaa excesul de faina de pe aluat;
  7. – se inveleste aluatul intr-o punga de plastic si se lasa la frigider pentru 30 de minute; cu asta, s-a incheiat un tur de impachetare; urmeaza inca doua, identice, pozitionand aluatul pe blatul de lucru ca si cum ar fi o carte, cu “cotorul” in partea stanga – imaginea 3 zice cat ..100 de cuvinte;
  8. – dupa a 3-a impaturire+pauza la frigider se intinde aluatul pana ajunge la o grosime de aprox. 4 mm, adica e ceva de lucru … ; fasia are cam 20 cm latime si se taie in triunghiuri cu baza de vreo 7 cm; mi-au iesit 9 triunghiuri, plus capetele – din care au iesit niste croissanti (croissante?) mai mici , dar nu se arunca nimic din bunatatea de aluat;
  9. – se cresteaza baza fiecarui triunghi – cam 2-3 cm si, tragand de capetele bazei (astfel incat sa iasa mai lung croissantul) se ruleaza triunghiul, cat de strans, si trangand de varf pe masura ce rulam, pentru a rasuci de cat mai multe ori croissantul;
  10. – se aseaza in tava pe hartie de copt (note to myself : tava mai mica, nu tava cuptorului), cu varful sub croissant, si dandu-i forma de semiluna; se ung cu lapte cu zahar si se lasa la dospit, la loc caldut, o ora si jumatate;
  11. – intre timp se incinge cuptorul pe treapta 2 si 1/2;
  12. – se ung iar cu lapte si se pun in cuptor, in partea de sus; dupa 10 minute se reduce caldura la treapta 2 si se mai coc inca 10 minute; (poate in ultimele 5 minute ar fi mers pe o treapta si mai mica, dar inca nu erau chiar arse (arsi?);
  13. – intre timp in bucatarie miroase incredibil!
  14. – se lasa la racit pe un gratar; apoi se mananca; nu toti deodata …, cu toate ca-i portie mica; de fapt, saptamana asta putem manca numai salata verde, pentru a compensa …

Crema:

  • 500 ml lapte,
  • 3 oua,
  • 160 g zahar,
  • 50 g faina,
  • 30 g amidon, o lingura de unt,
  • esenta de vailie/pastaie.
publicitate

Ouale se bat cu zaharul ca pentru pandispan, pana obtinem un amestec cremos si cu volum; se adauga apoi faina in ploaie, omogenizand. Amidonul se amesteca cu 100 de ml de lapte rece; restul de 400 ml se incalzeste cu vanilia si se toarna cald peste crema de oua, amestecand.

Se pune pe foc mic si se toarna laptele amesetecat cu amidonul. Se tine pe foc pana se ingroasa, amestecand constant, ca altfel face cocoloase. La sfarsit de adauga untul. Se umplu foile si se lasa la frigider cateva ore. Crema asta nu e din aia tzapana-tzapana, e usor mai cremoasa, mie asa imi place.

publicitate