Compotul pentru iarnă din struguri este o băutură dulce a cărei culoare și aromă bogată nu pot fi uitate. În acest compot, aroma de struguri este perfect completată de note de pere și lămâie. Strugurii, care arată proaspeți în compot, vor deveni un desert sau un decor independent pentru prăjituri iarna.
Ingrediente pentru 5 borcane:
- zahăr – 170 g
- lămâie – 10 g
- pară – 130 g
- strugurii – 300 g
- apă – 1 l
Mod de pregatire:
Pregătiți fructele și borcanele
Înmuiați strugurii în apă rece timp de 5-10 minute pentru a îndepărta praful de pe boabe. Spălați perele ferme și tăiați-le în sferturi pe lungime. Tăiați lămâia în cercuri de aproximativ 5-8 mm grosime. Pentru compot folosiți ciorchini mici (cu greutatea de 150 g) de struguri albi și roșii. Acest lucru va îmbunătăți culoarea, gustul și aroma băuturii. Sterilizați borcanele în orice mod convenabil. Fierbeți capacele timp de 5 minute. Lăsați-le în apă fierbinte înainte de utilizare.
Pune fructele în borcane
În fiecare borcan pregătit de 1-1,5 litri, puneți o pară taiata, la fundul borcanului. Adăugați un ciorchine mic de struguri de fiecare culoare și o felie de lămâie. În loc de lămâie, poți folosi portocale sau lime. Dacă folosiți recipiente de 1,5 litri, lăsați cantitatea de fructe aceeași, dar pentru un borcan de trei litri, dublați cantitatea, sau puneti fructe cate vreti.
Peste fructe se toarnă apă clocotită
Fierbe apă (750 ml pentru fiecare borcan de litru). Turnați apă clocotită peste fructele din borcane și acoperiți imediat cu un capac. Lasă-o așa timp de 15 minute. După ce a trecut timpul, scurgeți apa într-o tigaie curată.
Faceți siropul
Adăugați zahăr în apa scursă din borcane. Pune tigaia la foc mare. Amestecați siropul, fierbeti până când zahărul este complet dizolvat. Aduceți la fiert și gătiți încă 5 minute. Dacă folosiți recipiente mari, puneți 160 g (pahar) de zahăr în fiecare recipient. Pentru un borcan de 1,5 litri veți avea nevoie de 250 g de zahăr, iar pentru un borcan de 3 litri – 500 g.
Turnați siropul în borcane cu fructe
Fara a scoate cratita de pe foc, toarna siropul clocotit in borcanele cu struguri si alte fructe. Umpleți recipientul până la capăt cu sirop și strangeti imediat capacele. Întoarceți borcanele pregătite pe capacele și înfășurați-le intr-o patura. Păstrați astfel compotul până se răcește complet, apoi transferați-l în cămară.