Recent, am găsit o opțiune deosebita pentru a găti gogosi de cartofi. Acestea sunt foarte pufoase, moi, gustoase iar eu personal le mananc dimineata, la micul dejun, cu crema de branza sau cu omleta.
Eu am pus ceapa verde dar voi puteti pune orice tip de verdeata. Serviti-le calde desi sunt foarte bune si reci.
Ingrediente:
- cartofi 300 g
- apa de la cartofi 200 ml
- drojdie proaspata 15 g
- făină 500 g
- ou 1 buc
- zahăr 10 g
- sare 5 g
- 1 legatura de ceapă verde
- ulei 15 ml in aluat + pentru prajit
Preparare:
Pregătiți tot ce este necesar. Curata cartofii, pune-i intr-o cratita si fierbe-i pana sunt gata. Se scurg 200 ml de apa in care au fiert cartofii si se lasa la racit.
Maruntiti cartofii cu o furculiță sau cu tel, într-un piure fin, lăsați să se răcească puțin. Sparge oul, adauga sare si zahar. Adăugați drojdie proaspătă, turnați ulei.
Adăugați ceapa verde tocată. Lichidul în care au fost gătiți cartofii trebuie să se răcească la temperatura camerei si se adauga in aluat. Amestecați, veți obține o compozitie lichida, omogena.
Adăugați toată făina. Frământați un aluat moale, ușor lipicios. Dacă se lipește mult de mâini, este permis să adăugați până la 50 g de făină, totul depinde de tipul de cartof. Se lasa sa stea jumatate de ora.
Ungeți-vă mâinile cu ulei, împărțiți aluatul în 20 de bile mici. Se pune pe o tabla sau o tava de copt, se acopera cu o folie si se lasa sa se odihneasca un sfert de ora.
Se incinge uleiul intr-o tigaie, se pun bilutele de aluat si se prăjește la foc mediu-mare până se rumenesc, la fel ca la gogosile clasice. Rumeniti-le pe ambele parti si scoateti-le pe un servetel de hartie pentru a scurge excesul de ulei.
Poftă bună!