Bogat in vitaminele A, B, C si E, zahar, caroten si compusi minerali, pepenele este sanatate curata. Pepenele galben este un desert racoritor, care poate fi consumat fie simplu, fie in combinatie cu alte fructe sau inghetata.
De asemenea poate intra in componenta cocteilurilor, compoturilor sau bauturilor racoritoare. Daca pana acuma ai ales sa consumi pepenele galben simplu, e timpul sa te pui la treaba pentru ca noi am ales o varietate de retete cu pepene galben numai bune pentru a te racori in aceasta vara.
Dulceata de pepene galben
Ingrediente:
– un pepene galben mare
– un 1 kg de zahar
– 3 pahare de apa
– o jumatate de lamaie Se alege un pepene mare, parfumat si cu miezul tare. Se curata de coaja, iar apoi se taie in doua, inlaturandu-se semintele. Feliile de pepene se taie in cuburi destul de mari si aproape egale. Se pun apoi intr-un saculet de tifon si se adauga intr-un vas cu apa clocotita unde se tin aproximativ 1-2 minute.
Se limpezesc in apa rece, iar apoi se pun intr-o sita sa se scurga bine de apa. Se lasa la legat zaharul, dupa care se introduc cuburile de pepene, lasandu-se sa fiarba pana cand pepenele se inmoaie. Cand este pe terminate se pune si sucul de lamaie. Dupa racire, se pune in borcane si se leaga bine cu celofan.
Cocktail de pepene galben si grapfruit rosu
Ingrediente:
– 3 pepeni galbeni de dimensiuni mici
– 3 grapfruituri rosii
– 2 linguri suc de portocala
– 4 linguri de vermut rosu
– menta proaspata(ornat) Se taie in jumatate pepenii galbeni si se decupeaza un mic capac la codita, dar si in partea opusa pentru a putea sta. Se indeparteaza semintele si se scobeste pulpa cu ajutorul unei linguri. Pulpa se taie in bucati mici.
Cele trei grapfruituri se curata de coaja si se taie deasupra in bucati mici deasupra unui vas pentru a recupera sucul. Apoi se amesteca sucul de portocala, cu sucul ramas de la grapfruituri si cu vermutul rosu
. Se adauga bucatile de pepene galben si cele de grapfruit. La final se imparte amestecul de fructe in jumatatile de pepene galben si se tine la rece pana la servire. Se decoreaza cu menta.
Pepene galben cu fructe
Ingrediente:
– 2 pepeni galbeni de marime mijlocie
– o chiorchina de struguri
– 2 mere
– 2 pere
– 2 piersici
– 50 ml coniac
– 50 gr de zahar
– fursecuri
– frisca Se taie pepenii in doua si se curata de samburi. Apoi cu ajutorul unei linguri se scoate miezul lor si se adauga intr-un vas de sticla. Toate celelalte fructe se spala, curata si taie in bucati adaugandu-se apoi peste miezul de pepene. Se lasa la rece timp de 2-3 ore. Se aseaza apoi in cupe si se serveste cu fursecuri si frisca.
Stiai? Pepenele galben se recolteaza in luna August.
Atunci este cel mai gustos si parfumat. Ne dam seama ca este copt dupa modificarea culorii cojii, dupa faptul ca se desprinde usor de codita, dar si dupa mirosul puternic.
Poate fi pastrat la frigider cel mult 2-3 zile. Pentru cultivarea pepenilor galbeni se aleg terenuri insorite, ferite de curenti si vant puternic.
O umiditate insuficienta a terenului in perioada formarii fructelor are ca urmare obtinerea unor fructe marunte, excesul de apa inrautatind gustul si aroma. O planta da de regula doi pepeni.