Toată lumea poate face dulceață – curățați fructele, le puneti într-o cratita, adăugați zahăr. Dar caisele adesea se pot „face piure” fiind fierte, mai ales dacă sunt foarte coapte. Rezultatul nu este dulceața, ci ceva foarte asemănător cu piureul gros de dulceață de caise, destul de dens ca aspect, dar deloc transparent. Poate fi, de asemenea, foarte gustos, dar prea puțin are de-a face cu dulceața, care are puțin de-a face cu bucățile delicioase de fructe.
Între timp, nu va fi dificil să gătești dulceață „adevărată”. Trebuie doar să știi câteva secrete.
Ingrediente necesare:
- 2 kg caise – cântărite fără sâmburi
- 600 gr zahar
- Zeama de la o lamaie
Cum facem dulceata?
Spălăm fructele, scoatem sâmburele, dacă este necesar – le puteți tăia în bucăți – in 4. Cântărim si adaugam sucul de lamaie (ajuta caisele sa-si pastreze culoarea frumoasa). Măsurăm zahărul – va fi nevoie de 300 de grame de zahar pe kilogram de caise. Deoarece caisele sunt destul de dulci, eu nu pun mai mult zahar dar daca voua va place si mai dulce, mai puteti completa cu zahar.
Puneti zaharul peste caisele taiate si lasati totul cam 5-6 ore, timp in care caisele vor lasa sucul necesar pentru dulceata.
Înainte de a pune dulceața pe foc, amestecați cu grijă totul cu o spatulă, astfel încât zahărul să fie distribuit uniform peste fructe. Pune-l pe aragaz si lasati la fiert cateva minute, pana cand face un pic de spuma dupa care opriti focul si lasati deoparte cateva ore.
Se amestecă cu grijă compozitia cu o spatulă, astfel încât zahărul să se topească complet.
Repetati si pentru a doua oara aceeasi procedura. Cand o repetati pentru treia oară, turnați imediat dulceața fierbinte în borcane, acoperiti cu capace si strangeti-le bine. Așteptați să se răcească dulceața din borcane – acum o puteți pune în cămară.
Poftă bună!