Afinele sunt printre cele mai benefice fructe. Am profitat si anul acesta si am facut o minunata dulceata, care nu putea lipsi din camara…
Ingrediente:
1 kg afine
1 kg zahar
3 pahare cu apa
zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
Se aleg afinele una cate una, sa fie intregi si frumoase… Se curata de frunzulite si codite…
Nu se spala decat daca este neaparat nevoie si, in acest caz, se pun pe o sita, sa se scurga apa…
Se pun pe foc zaharul si apa. Se tin pe foc mic pana se topeste zaharul, apoi se da la foc mare, pana se leaga (atunci cand dam drumul la o picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece, picatura sa nu se dizolve imediat…)
Se ia spuma de la suprafata ori de cate ori este nevoie…
Se adauga si afinele… Se lasa sa dea un clocot, apoi se ia vasul de pe foc si se lasa deoparte 15 minute, pentru ca afinele sa-si lase zeama in sirop…
Se pune iar vasul pe foc… Se ia spuma ori de cate ori este necesar…
Se adauga si zeama de lamaie…
Se mai lasa sa fiarba pana cand siropul e destul de legat, apoi se ia vasul de pe foc…
Se toarna, fierbinte, in borcane. Se inchid ermetic.
Sa o savurati cu pofta! Pofta buna!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu