Pentru aceasta reteta eu am folosit aluat dospit, facut in casa insa puteti folosi si aluat fara drojdie – facut cu iaurt. Rezultatul este unul foarte gustos (desi aratos nu prea este) dar se prepara usor si pot fi servite cu iaurt. Din aluatul facut am facut 6 turte. Atunci cand pregatiti aluatul puteti pune niste cascaval ras pentru a fi mai fraged.
Ingrediente pentru aluat:
- 400 gr faina, 1 ou
- 1 cub mic de drojdie
- Putina sare, apa
- Ulei
Ingrediente pentru umplut:
- 3 feluri de branza data prin razatoare (gasiti deja in supermarket)
- Cabanos/salam/pastrama/muschi taiate cubulete
Mod de preparare:
Intai de toate trebuie sa pregatim aluatul pentru ca va dura ceva timp pana sa creasca. Avem nevoie de un bol in care punem faina iar in mijloc facem o gropita pentru a pune drojdia sfaramata si putina apa – lasam la dospit in jur de 10 minute dupa care ne putem apuca de framantat
Se pune oul, sarea si se framanta pana aluatul incepe sa fie omogen si consistent – pe parcurs, adaugati cate putin ulei – daca mai este nevoie, adaugati apa sau faina, dupa caz – daca aluatul este prea tare sau prea moale
Cand terminam de framantat, acoperim bolul cu un prosop si lasam aluatul sa creasca, intr-un loc cald.
Intre timp dam pe razatoare branza (sau puteti cumpara gata rasa) si tocam mezelul.
Cand aluatul si-a dublat volumul, il scoatem din bol si il punem pe suprafata de lucru tapetata cu faina. Se imparte in 6 bile de aluat dupa care le mai lasa 10 minute sa se odihneasca. Din fiecare bila trebuie sa formam o foaie iar pe jumatate din aceasta punem cascavalul si carnea.
Cealalta jumatate o aducem peste umplutura si apasam cu degetele pe margine pentru a nu se desface. Se prajesc in foarte putin ulei incins bine, pe o parte si pe alta.
Se servesc neaparat calde si cu iaurt. Aceasta reteta poate fi adaptata si pentru persoanele care postesc – faceti aluatul fara ou iar ca umplutura puteti alege ciupercile sau legume calite.
Pofta buna!