Aluatul acesta se face foarte repede si se framanta intr-o cratita. Practic, mai mult se lasa la dospit decat se framanta. O sa vedeti ce usor se face si cat de bune ies placintele din acest aluat.
Eu l-am folosit si pentru gogosi, turte sau langosi pentru ca iese foarte pufos si moale. Puteti folosi aceasta reteta de aluat atat pentru umpluturi dulci cat si pentru cele sarate. Din aceasta cantitate de aluat mie mi-au iesit cam 20 de gogosi. Daca aveti nevoie de mai multe, mariti cantitatea.
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 10 gr de drojdie uscata sau un cub de drojdie proaspata
- 550 gr de faina de grau
- 250 ml de apa sau lapte
- 100 ml ulei
- 40 gr de zahar
- Sare
Mod de preparare:
Pentru a pregati aluatul de placinte aveti nevoie de foarte putin timp la dispozitie si cateva ingrediente. Cel mai bun aluat iese cu drojdie proaspata dar daca nu aveti este ok si cea granulata.
Daca drojdia este proaspata, trebuie sa o maruntiti cu degetele. Aceasta se pune intr-un bol, cu putina apa calduta si o lingura de faina + zaharul. Atentie sa nu fie apa foarte calda sau fierbinte – ca sa creasca bine, folositi apa calduta, ca de vara.
Luati o cratita incapatoare, puneti restul de zahar si faina – daca vreti sa faceti placinte dulci din acest aluat, puneti mai mult zahar (acesta ajuta aluatul sa creasca mai bine).
Drojdia si uleiul se pun peste ingredientele din cratita si se amesteca cu o lingura. Nu trebuie sa framantati – se lasa doar la crescut pana isi dubleaza volumul.
Cand a crescut suficient, se răstoarnă din cratita si se transfera pe masa de lucru, tapetata cu faina. Se framanta pana nu mai este lipicios (chiar daca mai adaugati un pic de faina) si se mai lasa putin la crescut.
Din acest aluat se pot face placinte sau gogosi (sau orice altceva doriti) insa dupa ce faceti placintele, mai lasati-le la crescut cam jumatate de ora inainte de a le baga in cuptor.