publicitate

Am tinut neaparat sa pun castraveti la murat in otet… sunt deliciosi langa fripturi, tocane sau alte mancaruri, dar sunt nemaipomeniti in salata de boeuf. Aceasta reteta o am de la mama mea si o fac de multi ani… Castravetii sunt dulci-acrisori si crocanti… intr-un cuvant… deliciosi!

Ingrediente:

2 cani apa
1 cana otet
3 linguri de sare (se pune 1 lingura de sare la 1 litru de lichid)
6 linguri de zahar (se pun 2 linguri zahar la 1 litru de lichid)
boabe de piper, boabe de mustar, hrean, foi de dafin
o legatura marar integ uscat, 4-5 catei de usturoi
o ceapa taiata felii, 2-3 morcovi

publicitate

Cantitatile se pot mari in functie de cantitatea de castraveti, pastrandu-se proportiile.

Daca nu va plac castravetii mai dulci, puteti reduce cantitatea de zahar…

Mod de preparare:

Se aleg castraveti sanatosi, proaspeti, cat mai mici. Se spala, se curata de codite si se cladesc in borcane. Pe fundul fiecarui borcan se pun cateva ramuri de marar uscat si 1-2 catei de usturoi.

Spatiile goale dintre castraveti se umplu cu hrean, fasii de morcov, rondele de ceapa. Vor fi delicioase, murate, alaturi de castraveti…

Intr-un vas, se pune la fiert apa cu otetul, zaharul, sarea, piperul, mustarul, foile de dafin, pana se topeste zaharul si sarea. Cand clocoteste, se toarna peste castraveti… Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert, la bain-marie.

Se fierb aproximativ 15 minute, din momentul cand incepe sa clocotesca apa… In borcane se vor forma bule de aer, iar castravetii isi vor schimba culoarea din verde in maroniu-verzui. Se scot borcanele din apa, se verifica capacele si se pun in pături, la racit…

Intr-o luna, castravetii sunt numai buni de savurat…

Sa ii savurati cu pofta! Pofta mare!

Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu

publicitate