publicitate

Mai tii minte cum expertii in trenduri alimentare sustineau faptul ca gogosile sunt noile briose? EI bine, se pare ca ei au aruncat inca o privire in bolul de cristal si au decis ca, de fapt, bezelele erau de fapt noile briose. Ca sa fiu sincer, eu inca nu am vazut ca aceste lucruri mici, dulci si pufoase sa preia rolul brioselor la evenimente, dar acestea sunt atat de moi si de pufoase si  chiar e pacat ca, in cea mai mare parte, ele nu apar decat in jurul taberelor de foc si a canilor aburinde de ciocolata calda.

Varietatea obisnuita gelatinoasa cumparata din magazin sunt foarte diferite de cele care sunt facute in casa- daca niciodata nu le-ai mai facut incepand de la zero, atunci nu stii ce ai pierdut.

Bezelele erau facute inainte din radacina mucilaginoasa a nalbei. Desigur, in ziua de azi sunt facute din mult zahar si din gelatina pentru a tine totul la un loc si pentru a le face sa fie pufoase.

publicitate

Eu am mai facut bezele de doua ori inainte; odata, era “pe vremea dinozaurilor“, adica atunci cand eram in liceu- bezelele nu apucau niciodata sa fie pregatite pana la capat, ceea ce ni se parea a fi foarte distractiv. Mai degraba ajungeau sa fie linse decat sa fie mancate si acum mi se face putin cam rau atunci cand ma gandesc la acea zi. A doua oara cand am incercat sa fac bezele, eram acasa si am folosit o reteta care nu necesita albusuri de oua. M-am gandit ca ar trebui sa fie mai usor, din moment ce era eliminat un intreg proces. In cele din urma, mi-am dat seama ca nu era chiar asa de bine- bezelele erau prea dense, prea grele si prea dulci.

Azi, am folosit o reteta care parea sa fie similara celor prezentate la un curs de gatit, dar acum am acordat mult mai multa atentie si am avut la indemana si un echipament extravagant sub forma unui termometru digital si a unui mixer marca Hamilton Beach. Atunci cand a venit momentul aluatului lipicios de bezele in containerul pregatit cu dimensiunile de 20X25, am descoperit ca aveam prea mult- asa ca, in loc sa ma agit in incercarea de a imi pregati inca un set in plus pentru a le pregati, am luat decizia de a pregati unele bezele mici fara forma.

Deja pot sa le vad cum stau sus pe o cana plina de ciocolata calda cremoasa. Sunt incredibil de moi si de delicate (lucru care poate sa fie din vina mea- desi pe mine acest lucru nu m-a deranjat prea tare, pentru ca erau mult mai usor de mancat. Persoanele foarte tinere sau foarte batrane ar aprecia foarte mult aceste bezele.

In reteta, se sugera de asemenea sa folosesc si o forma speciala pentru a taia aceste bezele  in diferite forme, dar ce ar fi trebuit sa fac cu resturile care imi raman? Eu stiu ca as fi ajuns sa mananc toate aceste resturi si ca dintii mei nu mi-ar fi multumit pentru acest lucru, asa ca am preferat sa evit aceasta parte.

Pentru a prepara 30 de bezele, o sa ai nevoie:

  • 30 de ml de gelatina
  • 100 de ml de apa
  • 400 de grame de zahar
  • Putina sare
  • 15 ml de glucoza (sau de sirop, daca nu ai zahar la indemana)
  • 250 de ml de apa
  • 2 albusuri de oua mari
  • Esenta de vanilie – optional
  • Apa de trandafiri- optional
  • Colorant alimentar- optional
  • 50 de grame de zahar pudra
  • 50 de grame de faina de porumb

Sunt cateva procese mai mici implicate si cel mai bine ar fi sa ai pregatit totul din timp. Sa ai mixerul pregatit si albusurile de oua separate, etc.

Toarna 100 de ml de apa rece intr-un bol de dimensiuni mici, la care poti sa adaugi gelatina incet. Poate ca va arata dezgustator si va mirosi ca un caine ud, dar asa ar si trebuie sa fie.

Apoi, trebuie sa amesteci glucoza, zaharul sarea si apa intr-o cratita si sa incalzesti la foc mic in timp ce amesteci, pana cand tot zaharul s-a dizolvat; sa tii minte sa torni putina apa pe partile laterale, pentru a indeparta orice cristale. Lasa amestecul sa clocoteasca  fara sa amesteci, pana cand ajunge sa fie moale- eu sunt ingrozita de faptul ca trebuie sa imi dau seama de etapa in care se afla siropul si sa folosesc un termometru. Pentru ca, sincer sa fiu, daca se intarea, cred ca as ceda, nu as sti ce sa fac si as incepe sa plang.

Atunci cand siropul este pregatit, trebuie sa il iei de pe foc si sa adaugi gelatina hidratata- amesteca pentru a combina. Apoi, trebuie sa bati bine albusurile de ou si sa adaugi siropul cald intr-un flux constant in timp ce continui sa amesteci.

Continua sa amesteci timp de aproximativ 10- 15 minute- va creste in volum si amestecul va deveni perfect de alb, voluminos si de gros. Adauga esentele si colorantul daca vrei (eu am folosit putina esenta de vanilie si cateva picaturi de apa de trandafiri) (daca vrei sa folosesti apa de trandafiri, ai grija sa nu adaugi prea multa, pentru ca va fi ca si cum faci gargara cu parfum de fiecare data cand mananci o bezea). Continua sa amesteci pana cand amestecul isi poate pastra forma.

Pune jumatate din zaharul pudra si jumatate din faina de porumb intr-un container de 20X 25 cm sau chiar mai mare, apoi adaugi amestecul de bezele. Zaharul pudra si faina de porumb au rolul de a impiedica bezelele sa se prinda, asa ca poti sa fii generos cu ele. Poti sa adaugi restul peste bezele si sa le lasi cateva ore sa se aseze (daca poti sa astepti atat de mult timp). Din moment ce probabil ca ai facut putina “evaluare senzoriala” in acest timp, ar fi momentul sa te speli pe dinti.

Din momentul in care bezelele s-au asezat, poti sa le tai cu un cutit bine ascutit si sa le acoperi cu putin zahar pudra daca marginile mai sunt putin lipicioaseeu le-am acoperit cu putin luciu comestibil, dar poti sa iti faci de cap cu aceste dragalasenii mici- poti sa le acoperi cu ciocolata, cu drajeuri sau cu ce vrei tu.

 

publicitate