Murele fac parte din categoria fructelor de pădure și se remarcă prin gustul lor dulce-acrișor. Acestea reprezintă o sursă valoroasă de vitamine, minerale și substanțe active benefice organismului.
Murele sunt o adevărată comoară în ceea ce privește aportul de vitamine, substanțe active și minerale. Printre acestea se numără vitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, sodiu, acid folic, luteină, tanine, mangan și seleniu.
De asemenea, aceste fructe au proprietăți antibacteriene, antiîmbătrânire și antiinflamatoare.
O excelentă sursă de vitamina C
Murele reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, care este un antioxidant natural puternic. Consumul a 300 de grame de mure asigură mai mult decât necesarul zilnic recomandat.
Consumul de fructe bogate în vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistenței organismului în fața agenților infecțioși și inflamatori, precum și la eliminarea radicalilor liberi din organism.
Stimulează sistemul imunitar
Murele sunt recunoscuți ca stimulatori excepționali ai sistemului imunitar.
Aceste fructe conțin cantități semnificative de vitamina C, dar și pigmenți antocianici, care stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și activează celulele deja existente.
Modul corect de consum al murilor
Pentru a obține efectele maxime de stimulare a imunității, se recomandă consumul exclusiv al murilor proaspeți, culeși din pădure. Pentru a sprijini sistemul imunitar, se recomandă consumul zilnic de 150-300 de grame de mure, în cure de cel puțin 12 zile.
Această cură cu mure este recomandată în special:
- Copiilor care sunt predispusi la răceli frecvente, au o sensibilitate ridicată la infecții și un apetit alimentar capricios.
- Persoanelor care se confruntă cu răceli sau alte afecțiuni infecțioase însoțite de febră.
Antocianii, pigmenții care conferă murilor culoarea lor specifică, sunt adevărați inamici pentru virusurile responsabile de răceli și gripă. În plus față de stimularea imunității, acești pigmenți atacă virușii, împiedicându-le multiplicarea și infectarea celulelor sănătoase.
Murele conțin compuși ai acidului salicilic
Este mai puțin cunoscut faptul că murele conțin compuși ai acidului salicilic, aceeași substanță activă prezentă în aspirină. Acest aspect conferă murilor proprietăți de scădere a febrei și ameliorare a durerilor de cap și musculare, fiind extrem de benefic pentru persoanele bolnave de gripă.
Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil trebuie să consume mure cu prudență. Femeile gravide nu ar trebui să consume mai mult de 100 de grame de mure pe zi.