Desi priminim vitamina D de la lumina solara, exista anumite alimente care pot ajuta la suplimentarea aportului. Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor, sanatatea celulelor si a inimii. Ar trebui sa adaugi in dieta ta anumite alimente bogate in vitamina D.
Oua
Daca doresti sa completezi aportul de vitamina D pentru o zi, mananca un ou. Un ou fiert contine 0.002175 mg de vitamina D – o cantitate semnificativa. Vitamina D se gaseste in galbenusul de ou.
Ulei de ficat de cod
Cu 0.249 mg de vitamina D la 100 gr, uleiul de ficat de cod nu mai are nevoie de reclama. Singurul risc la care te supui consumand prea mult ulei de ficat de cod este supradozajul de vitamina A – unele tipuri de ulei de ficat de cod contin cantitati nesanatoase de vitamina A.
Sardine
Intareste-ti oasele si infuleca un pachet de sardine. Desi nu sunt cea mai bogata sursa de vitamina D de pe planeta, mai putin de 100 grame contin 44% din necesarul zilnic. Daca obtii suficienta vitamina D din alte surse, nu ar trebui sa ai nicio problema in a atinge tinta. Sardinele sunt, de asemenea, bogate in vitamina B12, furnizand aproape 400% din necesarul zilnic in doar 100 grame.
Ciuperci
Ciupercile sunt singurele plante care ofera vitamina D. Asemenea pielii umane, atunci cand ciupercile sunt expuse la lumina soarelui, acestea genereaza automat vitamina D. Ciuperile cumparate din magazin pot genera peste 0.02 mg de vitamina D pe portie daca au fost expuse doua ore la soare in timpul amiezii.
Pastrav curcubeu
Daca iti place pestele, de ce sa nu incerci niste pastrav? In afara de somon, acesta se afla aproape in varful piramidei de pesti care ofera vitamina D. Ca de obicei, este mai bine sa optezi pentru pastravul salatic.
Somon salbatic
Pentru cei care mananca peste, somonul este un aliment minunat. Doar o bucata de somon slbatic satisface mai mult decat nevoile tale zilnice de vitamina D.
Soarele
Soarele ofera cea mai mare cantitate de vitamina D. Lumina razelor de soare stimuleaza producerea acestei vitamina cand atinge pielea.
Obtinand suficienta vitamina D, te asiguri ca prelucrezi calciul pe care il iei, reduci riscul de cancer si promovezi o sanatate cardiaca buna.