Astăzi vom pregăti o salată de legume pentru iarnă, reteta din caietul bunicii mele. Această salată de legume pentru iarnă se prepară simplu, rapid și foarte ușor și iese gustoasă, suculentă și aromata. Eu o folosesc atunci cand fac ciorbe sau diverse tipuri de tocanite pentru ca le ofera un gust si o culoare deosebita.
Ingrediente:
- Roșii – 1 kg
- Ardei gras – 500 g
- Ceapa – 500 g
- Morcov – 500 g
- Ulei – 150 ml
- Zahăr – 150 g
- Sare – 1 lingura
- Otet 9% – 50 ml
Este indicat sa cantariti legumele decojite. Din aceasta cantitate de ingrediente se obtin 2,6 litri de preparat.
Preparare:
Să pregătim legumele. Curățați ceapa și spălați-o sub jet de apă rece. Apoi tăiați-o julienne si puneti-o in tigaie.
Spălați ardeiul gras , tăiați-l în jumătate. Îndepărtăm cotorul si semintele si il taiem in fasii mici pe care le punem in tigaie, peste ceapa.
Spălați și curățați morcovii, dati-i pe razatoarea mare si puneti-i peste celelalte legume. Peste morcov, adaugati rosiile taiate in bucati de marime medie. Apoi adăugați sare, zahăr și ulei. Se amestecă totul cu grijă.
Acoperiți tigaia cu un capac și puneți-o pe foc. După fierbere, gătiți legumele timp de 20-25 de minute la foc mic, amestecând din când în când.
După timpul specificat, adăugați oțet în salată, amestecați cu grijă și opriți focul.
Legumele finite se pun fierbinti in borcanele sterilizate si se acopera cu capace, stranse foarte bine.
Întoarceți conservele cu susul în jos și acoperiți-le cu un prosop sau o pătură până se răcesc complet.
Pentru a tine cat mai mult, puneti borcanele la sterilizat, intr-o oala incapatoare si sterilizati-le pentru 15-20 de minute. Spor la gatit!