Varza preparată după această rețetă se dovedește a fi o gustare delicioasa pentru ca este suficient de acrisoara, aromata, se păstreaza crocanta si cu un gust deosebit.
In plus, arata si foarte bine – musafirii vor ramane uimiti cand vei scoate un astfel borcan de varza murata pentru ca arata foarte bine. In ceea ce priveste lamaile din reteta, recomand sa folositi lamai bio iar daca nu aveti posibilitatea, spalati foarte bine coaja lamailor cu bicarbonat de sodiu, apa calda si partea abraziva a unui burete de vase (sau o perie mai aspra) pentru a indeparta toata ceara si impuritatile.
Din cantitatile de mai jos eu am obtinut 2 borcane de 5 litri – daca veti apasa foarte bine varza, va incape si in borcane mai mici.
Aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru gătit:
- Varză – 1 capățănâ mare
- Usturoi – 4 căpățâni
- 4 lămâi
- 4 morcovi
- Sare – 10 linguri
- Zahăr – 10 lingurițe
- Oțet – 10 linguri
- boia și acid citric – câte 2 linguri
- apă – 3 l
- verdeață (eu am pus pătrunjel)
- ardei iute – optional
Procesul de gătit:
Maruntiți varza (eu am taiat-o cuburi dar o puteti taia si fasii, la fel ca pentru „verze”), tăiați usturoiul în felii, tăiați morcovii fasii, tocati verdeata. Tăiați lămâile în felii – folosesc 2 lamai la borcan, pe care le aranjez frumos pe margine.
Alternăm legumele și lămâia pentru a putea sa umplem borcanul până sus. Puteți adăuga și ardei iute, după gust.
Se dizolvă sarea și zahărul, boia de ardei, alte condimente și oțetul în apă, se amestecă bine marinada si o turnam in borcane, facem intepaturi (cu o coada de lingura) in varza si completam cand marinata se lasa spre fund. Pune verdeata deasupra.
Acoperiți cu capace și puneți într-o tavă (sau lighean) într-un loc cald și întunecat timp de 3 săptămâni. Dacă este necesar, adăugați apă curată și amestecați marinada astfel încât să fie uniformă în compoziție.
Pofta buna!