Numit asa dupa cel care a descoperit-o, microbiologul german Edwin Klebbs, klebsiella este un gen de bacterii din familia enterobacteriaceelor, alcatuit din bacili gram-negativi (se coloreaza in roz la testul Gram).
Klebsiella este un agent patogen, cea mai frecventa boala cauzata de acest microb fiind pneumonia – aceasta subspecie de klebsiella este cunoscuta si ca bacilul Friedlander. Klebsiella duce, de asemenea, la infectii ale tractului urinar, ale sistemului respirator sau digestiv, dar si la spondiloza sau chiar la septicemie.
Klebsiella este rezistenta la antibiotice, iar tulpinile ei sunt virulente si cu potential incredibil de mare de raspandire. De aceeea, infectiile cu Klebsiella sunt o reala problema in cadrul institutiilor medicale.
In pofida multiplelor cercetari efectuate in domeniu, inca nu este foarte clar cum poate interveni aceasta bacterie si cum poate afecta evolutia boilor reumatoide.
Klebsiella poate avea un efect devastator asupra corpului, atunci cand acesta este slabit: afecteaza plamanii, generand pneumonie, poate genera taieturi in piele si poate afecta invelisul creierului, ducand la meningita.
Determinarea anticorpilor anti-Klebsiella pneumoniae este recomandat atunci cand exista semne ale instalarii uneia dintre afectiunile enumerate mai sus.
Cand sa efectuezi testul pentru Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA
Determinarea anticorpilor anti-Klebsiella pneumoniae poate fi recomandata de catre medicul de specialitate inb momentul in care suspecteaza ca pacientul poate suferi de o forma de artrita reactiva sau spondilita ankilopoietica. Acesta este un test care poate ajuta la diagnosticarea acestor afectiuni.
De asemenea, testarea Klebsiella pneumoniae-Anticorpi IgG, IgM, IgA mai poate fi recomandata in cazul pneumoniilor, colangitelor, endoftalmitei, tromboflebitei si a osteomielitei.
Este de remarcat faptul ca toate cele trei tipuri de antigene capsulare (tipuri de K26, K36 si K50) conțin polizaharide recunoscute de macrofage printr-un mecanism lectinic. Acest tip de legare ar putea juca un rol inițial in patogeneza AS.
Dintre cele 77 de serotipuri cunoscute de Klebsiella, doar 16 tipuri capsulare conțin secvențe care permit o interacțiune specifica cu receptorul manozic al macrofagelor.
Nu este exclus ca serotipurile menționate mai sus sa conțina antigene specifice, probabil peptide, care sa induca activitatea artritogenica dupa ingestia si distrugerea bacteriei de catre macrofage. Prelucrarea si prezentarea acestui antigen ar putea activa o cascada imunologica specifica, dar inca necunoscuta, ce determina apariția artritei reactive.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare care vizeaza elucidarea interacțiunii dintre aceste serotipuri si celule relevante ale pacienților cu AS si HLA-B27-pozitiv1.