Îmi place să gătesc ceva nou si recent, am încercat o rețetă de gogoși impletite – recunosc ca nu le-am mai facut pana acum dar au iesit frumoase si bune. O sa vedeti ca nu este dificil să pregătiți astfel de gogoși, iar rudele vor fi plăcut surprinse. Va sfatuiesc sa o incercati.
Ingrediente pentru 14 buc – aluat:
- lapte 250 ml
- zahăr 2 linguri (50 g)
- Drojdie uscată(7 g) sau 21 g drojdie proaspata
- unt 30 ml (2 linguri)
- Ou 1 buc
- Făină 430 g
- Ulei pentru prăjit 300-500 ml
Pentru pudrare:
- zahăr brun – 2 linguri
- Scorțișoară – 1 linguriță
- zahăr vanilat – 1 plic
Mod de preparare:
Turnați 250 ml de lapte cald într-un bol (verificați cu degetul, laptele sa nu friga), adăugați 2 linguri cu varf de zahăr (50 g) și se toarnă 7 g de drojdie uscată sau 21 g de drojdie proaspata.
Se amestecă ingredientele și se lasă 10 minute pentru a activa drojdia. După ceva timp, la suprafață va apărea o spumă așa vom verifica dacă drojdia noastră funcționează și vom fi siguri că aluatul va crește.
În continuare, adăugați 1 ou (de preferință la temperatura camerei) și turnați 30 g de unt topit (cald, nu fierbinte). Apoi amestecați cu un tel.
Se toarnă făină cernuta în prealabil printr-o sită. Adăugați jumatate de lingurita de sare. Adaugam faina treptat pentru a nu intari aluatul din prima – e posibil totusi sa nu aveti nevoie de toata cantitatea de faina.
Framantam aluatul cu o lingura, apoi cu mainile. Se folosesc în total 430 g de făină (in cazul meu). Cantitatea dvs. de făină poate sa difere cu +/- 50 g. Cand s-a adaugat toata faina, framantam aluatul pe masa 3-5 minute pana devine omogen si neted. Aluatul finit este moale, nu se întinde pe masă și se lipește ușor de mâini.
Unge bolul cu ulei si pune aluatul in el. Acoperiți vasul cu folie alimentară sau un prosop de bucătărie. Lasam aluatul la crescut la loc caldut 40-60 minute pana isi dubleaza volumul.
Așa a crescut aluatul. Transferați-l pe masă, răsturnați-l și împărțiți-l în 14 bucăți de 55 g fiecare.
Rotunjiți fiecare bucată si acoperiți-l cu o folie pentru ca aluatul să nu prinda crusta.
În continuare, luăm bila de aluat pe care ati format-o prima data. Facem din ea un fir de 30 cm lungime. Asigurati-va ca „firul” de aluat este aceeasi pe toata grosimea, poate fi mai subtire la mijloc. Apoi, răsuciți-l în direcții opuse ca sa obtineti o ”impletitura”.
În continuare, luăm aluatul de ambele capete și îl ridicăm. Aluatul în sine este răsucit și se obține o gogoașă răsucită. Trebuie doar să strangem bine marginile.
Formam toate gogosile, acoperim cu o pungă sau folie alimentară si lăsam să se odihnească pe masa de lucru timp de 5-10 minute.
Prăjiți gogoșile într-o tigaie sau într-o cratiță în ulei bine incins la foc mediu-mic, pentru ca interiorul aluatului să nu fie crud. Așezați gogoșile prajite pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie.
Intre timp pregatim zaharul pentru pudrare. Punem 2 linguri de zahăr brun (50 g), 1 plic de zahăr vanilat și 1 linguriță de scortisoara, intr-o pungă, agitați si amestecati.
Puneți mai multe gogoși fierbinți în pungă și agitați-o bine iar acum sunt acoperite cu o crustă dulce. Gogoșile finite sunt pufoase, moi și foarte gustoase. Aluatul din interior nu este dulce, ci dulceata principala este data de zaharul de deasupra. Familia mea a apreciat foarte mult aceste gogoși. Rețeta este testată, nu ezitați să o încercați. Pofta buna!