O prăjitură dulce-acrișoară, cu o cremă foarte aromată, ce contrastează gustul dulce-amărui de ciocolată al blatului…
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat:
- 8 ouă
- 8 linguri de făină
- 8 linguri de zahăr
- 50 grame unt
- 100 grame ciocolată amăruie
- 1 praf de copt
- 1 lingură de cacao
Ingrediente Mousse de caise:
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 500 grame caise
- 150-200 grame zahăr
- 1 zahăr vanilat
- 1 plic gelatină Dr. Oetker
Ingrediente pentru decor: nuci, migdale, alune (după gust)
Mod de preparare:
Pentru început, tapetăm o tavă cu hârtie de copt și pornim cuptorul pentru a se încălzi…
Separăm albușurile de gălbenușuri…
Într-un bol separat, topim ciocolata și untul, apoi le lăsăm la răcit…
Batem albușurile spumă tare, ca pentru bezea… Treptat, adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, mixând bine în continuare, până când zahărul se topește…
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare. Adăugăm restul de zahăr și mixăm bine, până se deschid la culoare… Adăugăm untul și ciocolata topită și amestecăm bine, până la omogenizare… Adăugăm totul în albușurile spumă, amestecând ușor, folosind o spatulă…
La final, incorporăm făina amestecată cu cacao și praful de copt, la fel, cu mișcări lente, de jos în sus…
Dăm totul la cuptor, până trece testul scobitorii… Scoatem apoi blatul din tavă și îl lăsăm la răcit…
Între timp, pregătim crema. Punem gelatina la hidratat în apă rece. Spălăm și scurgem bine caisele, apoi le mărunțim la blender. Adăugăm zahărul și zahărul vanilat în piureul de caise. Mixăm bine, până se topește… Încălzim ușor gelatina, până la topire, și o adăugăm în piureul de caise… Amestecăm bine, până se omogenizează întreaga compoziție…
În continuare, mixăm smântâna pentru frișcă și, atunci când începe să se întărească, o adăugăm în piureul de caise. Omogenizăm bine totul și dăm la rece…
Revenim la blat. Tăiem blatul în două, pe orizontală, astfel că vom obține 2 foi…
Punem una din foi pe o tavă, aceasta fiind baza prăjiturii. Adăugăm peste două treimi (2/3) din crema de caise și frișcă… Acoperim cu a doua foaie și adăugăm restul de cremă…
Opțional, decorăm cu nuci, migdale, alune etc. și dăm la rece până a doua zi… Înainte de servire, porționăm cu un cuțit trecut prin apă…
Să o savurați cu plăcere! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord, de la dna. Margareta Cismasiu (de pe blogul personal)