Prăjitura cu zmeură are un gust dulce-acrișor. Este perfectă pentru cei care nu sunt adepții prăjiturilor foarte dulci. Lista cu ingrediente și modul de preparare sunt prezentate în rândurile de mai jos.
Ingrediente pentru aluat:
- 4 gălbenușuri, 100 gr zahăr
- 100 gr unt, 150 gr făină de grâu
- 1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru umplutură:
- 350 gr zmeură proaspătă sau congelată
- 250 ml apă, 5 linguri zahăr
- 4 linguri amidon, 5 linguri apă
Ingrediente pentru blatul de bezea:
- 4 albușuri
- 70 gr zahăr, 1 linguriță oțet
- 1 plic zahăr vanilat
Ingrediente pentru cremă:
- 200 ml smântână dulce pentru frișcă
- 300 ml lapte
- 1 plic budincă de vanilie, 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri zahăr
Ingrediente pentru decor:
- Ciocolată rasă
Mod de preparare:
Pregătim, mai întâi blatul de bezea pentru prăjitură. Folosind mixerul, batem albușurile până se întăresc ușor, apoi adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat. Spre final, adăugăm oțetul și amestecăm până obținem o spumă fermă și lucioasă.Turnăm amestecul obținut într-o tavă dreptunghiulară cu dimensiuni de 21 x 28 cm, tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 150 grade timp de aproximativ 1.5 ore. Lăsăm blatul să se răcească, apoi îl scoatem din tavă.
Pentru a prepara aluatul, amestecăm făina cu praful de copt. Adăugăm gălbenușurile de ou, zahărul și untul topit și amestecăm totul cu un mixer. Întindem amestecul obținut în tava în care am copt blatul de bezea. Coacem aluatul în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de aproximativ 20 de minute.
Lăsăm blatul să se răcească în tavă.
Pentru a prepara umplutura, amestecăm, într-un castron, amidonul cu 5 linguri de apă. Adăugăm zmeura, apa și zahărul într-o cratița și o punem pe aragaz. Când zmeura se înmoaie, o luăm de pe foc și o pasăm cu un mixer vertical. Adăugăm amidonul în zmeură și o gătim până fierbe.Când umplutura este gata, o turnăm imediat peste aluatul din tavă. Așezăm imediat blatul de bezea deasupra și așteptăm să se răcească umplutura.
Pentru a pregăti crema de vanilie, punem smântâna dulce pentru frișcă într-un bol. Adăugăm laptele rece, zahărul, zahărul vanilat și praful de budincă. Amestecăm bine ingredientele timp de aproximativ 5 minute, pentru a obține o cremă fină.
Întindem crema peste blatul de bezea și presărăm deasupra ciocolată rasă.
Punem prăjitura la frigider peste noapte. A doua zi o putem tăia și servi. Poftă bună alături de cei dragi și spor la gătit!