Meiul este un tip de cereale foarte gustos si hranitor astfel ca am vrut sa inlocuiesc orezul din sarmale cu meiul. Nu stiam ce o sa iasa mai ales ca nu am mai mancat pana acum sarmale cu mei si trebuie sa recunosc ca mi-a fost putin „frica” de rezultate. Dar, sarmalele au iesit foarte gustoase, moi si delicioase.
Fie ca postiti sau vreti sa incercati si alta reteta de sarmale, aceasta reteta este pur si simplu minunata. Recomand sa o incercati pentru ca nu veti da gres.
Pentru sarmale vei avea nevoie de:
- Mei – 200 g.
- 1 varza chinezeasca sau varza normala
- Ciuperci – 300 g.
- Ceapa – 1 buc.
- Morcov – 1-2 buc.
- Ardei dulce – 1 buc.
- Usturoi – 2 catei
- Sare, piper
- Ulei de floarea soarelui
Pentru fierbere:
- Apă – 500 ml.
- Pastă de roșii sau sos – 2-3 linguri.
- Sare – 0,5 linguriță.
- zahăr – 0,5 linguriță.
Mod de preparare:
Spălați bine meiul în apă caldă, apoi fierbeți până este gata și răciți complet.
Într-o tigaie cu ulei, caliti ceapa până devine aurie, adăugați morcovii rasi, prăjiți încă câteva minute, apoi adăugați ardei dulce tocat, acoperiți cu un capac și mai lasati la foc mic încă 3-4 minute.
În continuare, punem ciupercile taiate, în tigaie și gătim până când lichidul se evaporă complet. Cu un minut înainte de a opri focul, radeți câțiva căței de usturoi, adăugați sare, piper, amestecați și îndepărtați de pe foc.
Opăriti varza (daca este proaspata – daca folositi varza murata nu trebuie sa o opariti) in apă clocotită timp de 2-3 minute, apoi se despart frunzele și se taie partea albă tare.
Puteți folosi și varză albă obișnuită.
Combinați meiul răcit cu legumele calite și amestecați bine. Gustați umplutura și, dacă este necesar, adăugați sare după gust.
Întindem umplutura pe o frunză și o înfășurăm în forma clasica de sarmale, înfășurand marginile spre interior, astfel încât toată umplutura este garantată să rămână în interior.
Așezați câteva frunze de varză pe fundul unei oale sau cratițe, asezati sarmalele pregătite, turnați amestecul de pastă de roșii, apă, sare și zahăr.
Se acoperă cu un capac și se fierbe timp de 40-45 de minute din momentul in care incepe sa dea in clocot.
Pofta buna!