Prăjitură cu dovleac – o prăjitura delicioasă, sănătoasă și foarte ușor de preparat. Am pregatit mai jos, lista completa de ingrediente si modul de preparare.
Pentru orice fel de neclaritati, va stau la dispozitie pe facebook. Spor la gatit!
Ingrediente pentru aluat:
- 600 g făina,
- 100 g zahăr pudră,
- 200 g unt,
- 150 ml smantană pentru gătit,
- două ouă,
- coajă de lămaie,
- un pliculet praf de copt,
- un praf de sare
Ingrediente pentru cremă:
- un dovleac pentru plăcintă,
- 5 linguri de ulei,
- 5 linguri de zahăr,
- 1 lingurită scortisoară,
- 3 linguri de gris .
Mod de preparare
Se mixează untul cu ouăle, zahărul si sarea apoi se adaugă smantana si coaja de lămaie rasă. Se amestecă făina cu praful de copt si se incorporează in compozitie. Se frămantă cu mana pană se obtine un aluat omogen, nu prea tare. Se inveleste aluatul intr-o folie de plastic si se punem in frigider pană se pregăteste umplutura de dovleac.
Prepararea dovleacului: Dovleacul se curată de coaja si se dă pe răzatoarea mare. Se pune intr-o cratită la foc mic cu 5 linguri de ulei si se amestecă să nu se ardă. Se căleste pană se evaporă zeama si se transformă intr-o pastă omogenă.
Se adauga cele 5 linguri de zahăr (după gust si in functie de cat de dulce este dovleacul se pot pune mai putine), 1 lingurită de scortisoară si trei linguri de gris. Cand este asemănător unei paste fine , se opreste focul si se dă deoparte.
Aluatul se imparte in 2 bucăti. 1 bucată se intinde pe blatul de lucru cu sucitorul, după care se pune intr-o tavă tapetată cu hartie de copt. Deasupra se toarnă crema de dovleac. Bucata rămasă se intinde si ea cu sucitorul si se asează peste crema.
Pentru a nu se umfla si a nu crapa la copt, prăjitura se inteapă din loc in loc cu o furculită. Se coace la foc mic, circa 25-30 de minute pană cand devine aurie. Se pudrează cu zahăr, după ce s-a răcit.