S-ar putea să fii surprins, dar merele murate sunt o gustare deosebita, foarte gustoasă, care nu necesită mult timp pentru preparare și pot fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp.
Eu le fac de fiecare data, folosind mai multe sortimente de mere dar mereu prefer sa le aleg pe cele mai tari. Daca doriti, le puteti scoate cotorul, ajutându-vă de instrumentul special pentru indepartarea acestuia.
Ingrediente necesare:
- 3 kilograme de mere tari;
- 2 ardei kapia;
- 2 ardei iute;
- 1 căpățână de usturoi;
- 2 morcovi;
- foi de dafin;
- piper negru boabe;
- oțet 4%;
- sare.
Proces de pregătire pas cu pas:
În primul rând, luăm ardeii kapia și iute, îi împărțim în jumătate și aruncam semintele si cotoarele. Apoi tăiem în bucăți mici și ii bagam la blender. Tot aici adaugam si cateii de usturoi.
Transferam amestecul zdrobit pe o farfurie si il lasam deoparte deocamdata.
Se rad morcovii pe o răzătoare specială – eu am folosit razatoarea coreeana dar voi daca nu aveti una, dati morcovul pe razatoarea mare, clasica. Amesteca-l cu ingredientele tocate in blender.
Folosește o furculiță pentru a face găuri în fiecare măr, pe toate părțile.
Luăm un borcan de sticlă de doi litri și punem o frunză de dafin pe fund. Adăugați câteva boabe de piper negru. Stivuiți strâns merele și adăugați amestecul pregătit anterior.
În total, avem 3 borcane mari. Adăugați o lingură de sare și 80 ml de oțet fiecare borcan dupa care se toarnă apă clocotită și se acoperă bine cu capace.
Luăm o cratita mare, punem un prosop sau o bucată de material pe fundul acesteia si punem conservele – umplem cratita cu apa fierbinte.
Sterilizați timp de 20 de minute, apoi scoateți și verificati borcanele sa fie foarte bine inchise.
Se pot păstra într-un loc răcoros pe tot parcursul anului. Pofta buna tuturor.