Prajitura aceasta contine mai multe arome ce ii dau un gust deosebit si va invit si pe voi sa o incercati. Se prepara usor si rapid si este extrem de gustoasa.
Ingrediente pentru prajitura:
- 200 gr zahar, 100 gr faina, 250 ml apa minerala
- 200 gr griș, 80-100 ml ulei, 1 praf de copt
- 75-100 gr fistic maruntit, aprox. 4 linguri de miez de nuca maruntit
- 2 plicuri zahar vanilat, esenta de portocale + coaja rasa de portocala
- Optional – puteti folosi si 4 linguri de stafide
Ingrediente pentru sirop:
- 100 gr zahar, 100 ml apa, 1 plic zahar vanilat
- Zeama de la o portocala + coaja rasa, zeama de la o lamaie
Pentru decor aveti nevoie de: (dupa preferinte)
- Fructe confiate, nuca/fistic macinat
- Nuca de cocos
- Gem de visine
Mod de preparare:
Articol nou scris de Maria: Supa de legume cu care am slăbit 10 kilograme – rețetă
- Incepem prin a amesteca zaharul, zaharul vanilat cu apa mierala pana se dizolva zaharul – peste acest sirop punem grișul – se amesteca si se adauga faina cernuta (+praful de copt) – se amesteca pana se omogenizeaza totul
- Peste aluatul obtinut se pune uleiul si se amesteca din nou – adaugam coaja de portocala, nucile si fisticul (se opreste cate 1 lingura din fiercare), esenta de portocala – se amesteca si se lasa la odihnit 15 minute
- Pentru copt avem nevoie de o tava de 20×30 cm (tava poate fi chiar si una rotunda) pe care o tapetam cu hartie de copt iar cuptorul il preincalzim la 175 grade, punem prajitura in tava si presaram nuca si fisticul maruntit
- Trebuie sa stea la cuptor aproximativ 40 de minute dupa care se verifica cu o scobitoare.
- Cand prajitura este la cuptor, pregatim siropul – punem apa si zaharul la fiert – cand zaharul este topit, adaugam zeama de lamaie si de portocala si se mai fierbe cateva minute pana isi schimba putin consistenta
- Cand siropul este gata, se pune zaharul vanilat, se amesteca – inchideti focul si lasati la racit – cand este aproape rece, adaugati coaja de portocala
- Cand prajitura este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit – cand este rece, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare, se insiropeaza – se pune la frigider pentru minim 1 ora inainte de servire
Ornati prajitura dupa bunul plac, portionati si puteti servi. Va doresc pofta buna!