Ciorba usoară de cartofi perfectă pentru post
Am folosit urmatoarele ingrediente:
- 6 – 7 cartofi,
- 2 morcovi,
- 1 ardei, o ceapa,
- 3 rosii marisoare decojite
- 10 catei de usturoi, din aia tineri, deci mai mititei, cu camasa mov.
Cum se prepara
Am pus la calit mai intai ceapa cu morcovul si ardeiul, apoi am adaugat si bucatile de cartof, le-am mai lasat putin si am turnat apa calda, am lasat sa fiarba la foc domol. Spre final am pus rosiile, iar inainte sa sting focul, am pus usturoiul tocat maruntel, patrunjel proaspat si leusean uscat, ca din ala am.
Am acrit cu zeama de lamaie si-am condimentat doar cu sare si piper, spre surprinderea mea, am inceput sa folosesc rar spre deloc concentrat de legume, ceea ce-i chiar cool!
Poate si de aia a iesit asa buna zama, in orice caz, rolul principal il au rosiile, i-au dat un supergust, la fel si usturoiul.
Bonus: supa crema de rosii
Reteta am gasit-o tot intr-o revista romaneasca si mi-a cazut cu tronc pe loc! Nu e nimic complicat, tocmai de aceea rezulta o supa crema foarte, foarte buna!
Am folosit rosii de gradina, din acelea crete, cu miezul rozaliu, foarte bine coapte; ceapa verde, doar partea alba insa, usturoi (tot de gradina :)), ardei rosu, busuioc uscat, ulei de masline, unt, sare si piper, ardei iute si smantana pentru decor si gust bun :).
Am copt in cuptor rosiile impreuna cu ceapa si usturoiul in coaja, presarate cu busuioc, stropite cu ulei de masline si condimentate, ardeii i-am copt pe gratar. Dupa ce au fost gata, am pasat toate legumele, nu inainte de a le curata de coaja. A iesit o crema destul de groasa, asa ca am adaugat si lichidul lasat in timpul coacerii. A ramas totusi destul de consistenta. Am mai dat supa intr-un clocot si am adaugat si untul. Si cam atata, eu zic ca merita incercata :).